A mákolaj és jótékony hatásai

Régebben a mákolajat számtalan módon hasznosították, például szappant, lakkot és lámpaolajat készítettek belőle, de előszeretettel használták a főzés során is. Mára már ritkábban, inkább csak a konyhákban fordul elő, és sokan nem tudják, hogy az egészségünkre nézve számtalan jótékony hatása van.

[wp_ad_camp_1]

A mák nagyon sokoldalú növény. Magja az egyik közkedvelt élelmiszerünk. Általában tésztaételeknél, vagy süteményeknél használjuk. Magjából jó minőségű olaj sajtolható, melynek számos jótékony hatása van. Magas a kalcium és foszfortartalma, így kiválóan tudja ezeket pótolni az emberi szervezetben. A rendszeres mákolaj fogyasztással megnövekszik a csontok kalciumtartalma, és ezzel csökkenti a törés esélyét. A tejallergiás gyerekeknél, akik nem tudják tejjel pótolni a kalciumszükségletüket, remekül alkalmazható. Nagyon gazdag vasban, ami kiváló lehet a vegetáriánusok, az idősek, a gyerekek és a szülés előtt álló nők számára. A vas tartalmával segíti még a vérszegénységet is kezelni. Csökkenti a magas vérnyomást, az alvásproblémák esetén pedig, hozzájárul a könnyebb elalváshoz, valamint az idegrendszert erősíti.

A mákolaj legfontosabb jótékony hatása a csontritkulás megelőzésében van, de a már meglévő betegséget is képes kezelni. Folyamatosan és hosszútávon kell fogyasztani, mivel a kalcium lassan épül be a csontokba. A 100%-os, hidegen sajtolt mákolajban megtalálhatóak a csontok számára alapvető ásványok, mint a kalcium és magnézium, valamint még egy alapvető eleme, a foszfor, mely a csontok optimális sűrűségére van kihatással. A benne lévő ásványi anyagok, vitaminok és nyomelemek bioaktív kötésben vannak, így sokkal hatékonyabbak, mint egyes mesterséges készítmények. A csontritkulás megelőzése érdekében, érdemes minden nap 1 evőkanál mákolajat fogyasztani. A már kialakult betegség esetén pedig napi 2-3 evőkanál az ajánlott.