A modern mosógép

A mosógép használata alatt értjük, a ruhák gépi úton történő mosását, amibe bele tartozik az öblítés, a csavarás, esetleg még a szárítást is. Az elektromos áram feltalálásával, elkezdődött a háztartási gépek fejlődése. Bár még az áram feltalálása előtt voltak mosógépek, de azoknak a meghajtásához kézi erőre volt szükség. Ezek még fából készültek és hordóra hasonlítottak.

[wp_ad_camp_1]

A mai világban, szinte minden háztartásban van valamilyen elektromos mosógép, amik közül a legtöbb forgódobos. Ezen belül megkülönböztetünk felülről, illetve elölről tölthetőek. Bár az utóbbi populárisabb, és a felülről tölthetőeket, inkább csak a hely miatt választják a vásárlók. Felépítésében megtalálható a vízbevezető tömlő, mosószertartály fő- és előmosáshoz, mágnes szelep, mosóüst, vízszintszabályzó és a hozzá tartozó csatlakozócső, légsűrítő könyöktömlő, ürítő szivattyú, fűtőtest, kifolyócső, hő-érzékelő, kapilláriscső, forgódob, hőmérséklet szabályzó, programkapcsoló, meghajtómotor és az ékszíj.

A mai forgódobos mosógépek jól programozhatóak, kímélik a ruhákat, munka közben minimális a zajhatásuk és szinte mindenféle textilanyagot moshatunk velük. Fontos, hogy figyeljünk oda a mosógép karbantartására. Található benne egy fűtőszál, ami felmelegíti a vizet, a program megfelelő hőmérsékletére. Erre gyakran rakodhat vízkő, ami gyengíti a fűtőszál megfelelő működését, és a víz nem melegszik fel megfelelően. Ezért időnként végezzünk vízkőmentesítést, ami vízkő elleni adalékanyagokkal könnyen megtehető. Figyeljünk oda, hogy csak annyi ruhát pakoljunk bele, amennyi a használati utasításban le van írva, ne terheljük túl és ne is tegyünk bele kevés ruhát. A kevesebb ruhától a gép jobban fog rázkódni, és ezáltal az alkatrészei is könnyebben kopnak. Az sem tesz jót a mosógépünknek, ha túlságosan telerakjuk. Ezzel nagyon megterheljük, lehetséges, hogy nem mossa ki megfelelően a ruhákat vagy roncsolja azokat.