A norvég Lofoten-szigetek szépsége

Norvégia északi részén egy Lofoten néven ismert szigetgyűjtemény található. A Lofoten-szigeteket, melyeket gyakran az ország egyik legszebb pontjának tekintenek, mindent tartalmaz a homokos tengerpartoktól és a hegyeken át egészen a drámai fjordokig és buja zöld dombokig.

[wp_ad_camp_1]

Számos látogató érkezik a vadon és a hihetetlen táj miatt, de vannak olyan kis halászfalvak is, amelyek felfedezésre várnak. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a Lofoten már több mint 11.000 éve itt van, bár a régészeti lelőhelyek és a települések mindössze 5000 évvel ezelőtt keletkeztek. A legtöbb tárgy a vaskorszakból származnak, de Lofoten a Viking történetéről a legismertebb. A régió halászai a Lofoten felé húztak leginkább, és a sziget nagy körülményeinek köszönhetően a tőkehalhalászat volt a legelterjedtebb. Amikor a mezőgazdaság is virágzott, a Lofoten-szigetek a közlekedés és a mezőgazdaság csomópontjává váltak. A sokkal későbbi történelemében Lofoten szerepet játszott a második világháborúban, amikor a britek megtámadták annak megakadályozására, hogy a német hadseregek kihasználják az ott tárolt erőforrásokat.

Bár Lofoten ugyanabban a szélességben fekszik, mint például Grönland és Észak-Alaszka, a vártnál melegebb időjárási körülmények vannak itt. Még mindig van több hideg vagy felhős délután is, ilyenkor a legjobb fellátogatni a helyi múzeumot. Szerencsére a Lofoten-szigetek számos érdekes múzeummal és galériával rendelkezik, amelyek hihetetlenül sokféle kultúrát és történetet kínálnak a látogatók számára. Talán a legjobb hely a fantasztikus Lofotr Viking Múzeum, ahol van egy felújított Hosszú ház, amely a szigetek életét másolja le a múlt századokban. Utazhat két hagyományos viking hajón és egy kis faluba is ellátogathat, ahol az emberek korabeli jelmezbe öltöznek, hogy életre keltsék a jeleneteket. Van még egy tradicionálisabb múzeum, ahol elolvashatja a viking kultúrát, és megnézheti a múlt századból származó tárgyakat.