A pénz nem minden – de azért jó, ha van!

A hétköznapok bizony mindannyiunkat hajlamosak bedarálni, az ember csak futkározik a hosszú éveken, évtizedeken át a saját kis mókuskerekében, gyakran minden kézzelfogható eredmény nélkül.

[wp_ad_camp_1]

Persze, hogy fontos, hogy kenyér kerüljön az asztalra és nyilván ki kell fizetnie azt a tömérdek számlát is minden hónapban, azonban ha az egész életünk csupán abból áll, hogy kín-keserves munkával mindössze annyit tudunk biztosítani magunknak, hogy nem halunk éhen és nem veszítjük el a fedelet a fejünk felől, nos, egy idő után bizony nem kell csodálkoznunk, ha erősen úrrá lesz rajtunk a depresszió! A helyzet az, hogy mindenki saját maga adja meg a tulajdon életének az értelmét. A létfenntartás hosszú távon igencsak soványka vigasz, különösen, amikor az ember háta mögött már van jó néhány ledolgozott év és megpróbál visszaemlékezni a legutóbbi boldog, örömteli időszakára, vagy akár csak pillanatára és nem tud felidézni semmit. Igaz, szeretjük úton-útfélen azt szajkózni, hogy a pénz nem számít és nem ad boldogságot, de legyünk egészen őszinték: azért mégsem árt, ha van, sőt, hatalmas mértékben megkönnyíti a dolgunkat az élet szinte minden területén.

Ha már nem az a legnagyobb problémánk, hogy vajon hónap végéig elég lesz-e a pénzünk ételre és ki tudunk-e időben egyenlíteni minden egyes számlát, nehogy végül villany vagy fűtés nélkül maradjunk, akkor elkezdhetünk magasabb célok felé törni. Hogy melyek ezek? Nos, ott van például az önmegvalósítás! Ha a pénz nem okoz már hatalmas gondot, végre belefektethetünk egy kisebb-nagyobb összeget saját magunkba egy-egy kurzus, iskolai- vagy egyetemi képzés formájában, de akár azt is megtehetjük, hogy fél évet gyakornokként töltünk el az általunk preferált szakterületen. Ha családunk van, akkor több időt szakíthatunk rájuk, sokfelé utazhatunk és rengeteg közös élménnyel gazdagodhatunk. A pénz tehát igenis jól jön, mert számtalan terhet levesz a vállunkról. Tény, hogy nem lehet mindent anyagiakkal megvásárolni, de természetesen nem is ez a cél. Az viszont kétségtelen, hogy annak az embernek, akinek nem kell a megélhetése miatt szorongania élete minden napján, sokkal nagyobb esélye van egy kiegyensúlyozott életre, márpedig a lelki nyugalom hozzásegít minket ahhoz, hogy az életünk minden területét jobbá tegyük!