A sarki fény rejtélye

A Földön számtalan csodával találkozott már az ember. A legtöbb ilyen misztikumhoz már sikerült magyarázatot fűznünk, mégis az egyik leglátványosabb csodának, a sarki fénynek még nem igazán tudják tudósaink az okát. Idegen nyelven csupán Aurora Borealis-ként nevezik meg, mely görög eredetű elnevezés, a napkelte és szél szavakból épül fel.

[wp_ad_camp_1]

Már évszázadok óta csodáljuk az északi fényt, így megdöbbentő hogy ennyi idő után is csupán nagyon keveset tudunk róla. A Föld északi- és déli- sarkán is megfigyelhető ez a különleges fényjelenség. Minden évben csak egy ideig látható, általában késő ősszel kezdődik, és kora tavasszal végződik. Nálunk Magyarországon csak kivételes esetekben látható és akkor is csak nagyon halványan, de a látvány szemet gyönyörködtető minden alkalommal. A sarki fények minden évben szép profitot termelnek, hisz turisták ezrei fizetnek magas összegeket azért, hogy láthassák ezt az égi tüneményt. Nem csupán a mi korszakunkban mozgatja meg az embereket az északi fény látványa. Több nyom is utal arra, hogy a régmúlt idők kultúrái is felfigyeltek rá. 30.000 éves barlangrajzokon is feltűnik Franciaországban. Arisztotelész „ugró kecskeként” említette. Galilei észak hajnalának írta le. A középkori ember pedig úgy hitte, hogy a sarki fény az éhínség és a háború eljövetelét jósolja meg. Míg az őslakos amerikaiak égben táncoló isteneknek gondolták őket. És ezeken kívül számtalanszor említésre került a történelem során.

Manapság már nem csupán a kíváncsi turisták fantáziáját mozgatja meg a sarki fény. Csillagászok és egyéb tudósok egyaránt próbálják megállapítani a fények valódi okát. Bár elméletek bőven akadnak, egyik sem megkérdőjelezhetetlen és a legtöbb nehezen bizonyítható. Még a csillagászok is beismerték, hogy a sarki fényeket valamiféle misztikum lengi körül. Vajon egyszer megtaláljuk  választ a sarki fény rejtélyére?