A tökéletesen omlós basmati rizs elkészítése

A rizs alapélelmiszereink egyike közé tartozik. A világon mindenki fogyasztja, vagy legalább egyszer kóstolta már. A köztudatban az van, hogy amilyen egyszerű az étel, olyan egyszerű az elkészítése is, viszont ez nem minden esetben van így.

[wp_ad_camp_1]

Az első és legfontosabb szabály: főzés előtt jó alaposan mossuk le és áztassuk be minimum egy fél órára. Ez főleg akkor tanácsos, ha barna, vagy basmati rizset használunk. Miután leöntöttük róla a vizet, tanácsos újra megmosni. Ezt követően egy edénybe helyezzük, és annyi vizet öntünk rá, hogy az megegyezzen a rizs által elfoglalt területtel (sőt, még egy kicsit többet is tehetünk). Amikor feltettük a lángra, megsózzuk és – ízlés szerint – szárított zöldségdarabokat is adhatunk hozzá, amik a rizzsel együtt megpuhulnak majd. Lassú tűzön főzzük. Amikor már majdnem megfőtt (már majdnem felszívta az összes vizet), megkavarjuk, majd lefödjük.

Rengeteg ételhez tálalhatjuk, a klasszikus természetesen a hal. Ízviláguk annyira talál egymással, hogy lassan a rizsről már mindenki a halra, a halról pedig mindenki a rizsre asszociál. Azonban ha véletlenül nem szeretjük ezt a kombinációt, még rengeteg más, ízletes felhasználása lehetséges ennek az alapanyagnak. Használhatjuk köretként (burgonya helyett is akár) sültek mellé, de a szaftosabb ételekkel is kitűnően passzol. Mivel nagyjából semleges az aromája, szinte bármilyen ízvilágú étellel tálalható, mert alkalmazkodik, maximum kiemeli annak ízét, de semmiképpen sem nyomja el, így tényleg csak köretként érvényesül. Ha viszont édességet kívánunk, a basmati rizs ebben az esetben is kitűnő választás. Ugyanezt a módszert követve megfőzhetjük tejben is (csak természetesen só nélkül) és ehetjük lekvárral, kakaóval, szórhatunk rá egy kis fahéjat is a különleges íz eléréséért.