A tudósok figyelemmel kísérték az agyat az emlékek visszajátszásával

Az epilepsziában szenvedő betegek tanulmányában a Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatói több ezer egyedi agysejt, az úgynevezett neuronok elektromos aktivitását figyelték meg, miközben a betegek memória teszteket végeztek.

[wp_ad_camp_1]

Megállapították, hogy a sejtek kisülési mintázatai, amelyek akkor fordultak elő, amikor a betegek egy szópárt megtanulnak, a másodperc töredéke kerültek visszajátszásra, mielőtt  sikeresen emlékeztek volna a szópárra. A vizsgálat a NIH Klinikai Központ vizsgálatának része volt, gyógyszeres rezisztens epilepsziában szenvedő betegek esetében, akiknek rohamait gyógyszerekkel nem lehetett ellenőrizni. „A memória döntő szerepet játszik az életünkben. Ahogyan a zenei hangjegyeket rögzítik egy lemezen, úgy tűnik, hogy agyunk az emlékeit idegi kisülési mintákban tárolja, amelyek újra és újra megismételhetők” – mondta Kareem Zaghloul, MD, PhD., Az NIH Országos Idegsebészeti és Stroke Intézetének (NINDS) idegsebész-kutatója és a Science-ben közzétett tanulmány vezető szerzője. A kutatás rámutatott arra a gondolatra, hogy az epizodikus emlékeket idegi aktivitási mintákként tárolják vagy kódolják, amelyeket az agyunk újra visszahoz, amikor olyan eseményeket vált ki, mint egy ismerős illat zavara vagy egy fülbemászó dallam.

Elemezték az agy nyelvi központjában levő elülső lebenyben elhelyezkedő egyes neuronok kisülési mintáit. A kutatók feljegyezték azt, amikor a betegek a képernyő előtt ültek, és arra kérték őket, hogy tanuljanak meg szópárokat, például „torta” és „róka”. A kutatók felfedezték, hogy az egyes neuronok egyedi kisülési mintái társulnak az új szóminták megtanulásához. Később, amikor a betegnek megmutatták a szavak egyikét, például a „tortát”, egy nagyon hasonló kisülési mintát ezred másodperccel ismételtek meg, mielőtt a beteg helyesen felidézte a párját, vagyis a „róka” szót.