A világ leghíresebb világítótornyai

A gyönyörű öblök és természetes kikötők bejáratánál elhelyezkedő világítótornyok évszázadok óta megakadályozzák, hogy a hajók a szárazföldön kössenek ki. Sajnos azonban sok világítótorony feleslegessé vált, és helyettesítették azokat a hatékonyabb fedélzeti navigációs rendszerekkel.

[wp_ad_camp_1]

A megmaradó világítótornyokat nagyrészt automatizálták, és ezek erősebb fényekkel és lencsékkel büszkélkedhetnek, mint a múltban használt tornyok. A romantikus elnevezésű világítótorony, a Les Eclaireurs egy lélegzetelállító helyen, Tierra del Fuego-ban található, közvetlenül Argentína déli csúcsán. A Beagle-csatorna közepén, egy kis sziklás szigeten fekszik, vörös és fehér tornya pedig elragadóan kiemelkedik a körülötte emelkedő fenséges hegyek között. A Galle erőd ősi falain belül található azonos nevű világítótorony védi a környező vizeket, azóta, amióta 1848-ban felépítették. Míg ez a legidősebb világítótorony egész Srí Lanka-ban, a jelenlegi világítótorony vakítóan fényes, fehér falai csak 1939-ig álltak, amikor pusztító tűz után újjáépítették a tornyot.

A Hawaii állambeli Oahu keleti csúcsán ülő Makapuu Pointi világítótorony az elképzelhető leglátványosabb helyek egyikében helyezkedik el, mivel a Csendes-óceán vize előtte húzódik. Annak ellenére, hogy csak 14 méter magas volt, a toronyból származó fény messziről látható, köszönhetően a szikla tetején lévő kiemelkedő környezetnek. Az óceán ragyogó kék vizeivel párosulva ezek a hatalmas vulkáni sziklák minden bizonnyal lenyűgöző látványt nyújtanak a köztük rejtve elhelyezkedő Makapuu Point világítótorony mellett. Az 1906-ban épült világítótorony már régóta kiemelkedő jelentőségű, mivel hajókat vezet az Egyesült Államok nyugati partjától Honoluluig. A Norvégia legdélibb pontján fekvő Lindesnes az ország legrégibb világítótornya. Míg a jelenlegi fényes fehér falakkal és vörös tetöjével épült világítótorony csak 1915-ben épült, a világítóállomás legkorábbi változata 1656-ban épült.