A világ legszebb korallzátonyai

A korall-atoll egy korallgyűrű, amely teljesen megnőtt egy sziget partvidéke körül, és amely továbbra is felfelé nő, miközben a sziget elpusztult. Mivel a zátonyépítő korallok csak a meleg vizekben virágzanak, a korallzátonyok csak a trópusokon és a szubtrópusokon találhatók meg.

[wp_ad_camp_1]

Más szavakkal a korall-atoll türkiz lagúnákból és a tengeri élettel párosuló színes zátonyokból állnak, képeslapra való tengerpartokkal és Robinson Crusoe életmóddal. Tuvalu egy szigeti nemzet, amely a Csendes-óceánban helyezkedik el, Hawaii és Ausztrália között félúton. Ez a világ második legkevesebb népességű szuverén állama, csak Vatikánváros kevesebb lakosú. Az ország távoli elhelyezkedésének köszönhetően kevés turista látogat el ide. Fővárosa Funafuti egy kis korall-atoll, a szélessége mindössze 20 méter a legszűkebb részein, és körülbelül 400 méter a sziget legszélesebb része. Becslések szerint 4500 lakosa van, és nagyon kis helyet foglal el. A légi terminál közelében található egy adminisztratív épületcsoport, egy gyönyörű templom és egy szálloda.

A Bikini-atoll két dologról híres: először is, a bikini fürdőruhát is erről a korall-atollról nevezték el 1946-ban. Másodszor, a Csendes-óceáni Proving Grounds részeként 1946 és 1958 között több mint 20 nukleáris fegyverpróbának volt a helyszíne. Manapság a szigeteket biztonságosan meg lehet látogatni, és a háttér-sugárzás kevesebb, mint a legtöbb nagyvárosban, de a talaj még mindig veszélyes radioaktív anyagokat tartalmaz. A halakat ez nem érinti, és a halászat hiánya miatt rengeteg halat látni. A legtöbb látogató azért jön ehhez a korall-atollhoz, hogy belemerüljön az 1946-os próbákból származó roncsokba, a lagúna padlóján pihenve. A Tubbataha Reef a Fülöp-szigetek egyik legjobb merülési célpontja, éppen ezért ezt sem érdemes kihagyni.