Amit a kenyérről tudni érdemes

A kenyeret minden nap fogyasztjuk, ezért fontos odafigyelnünk, hogy milyen minőségű kenyeret is vásárolunk. Választáskor a rozstartalmat kell figyelembe venni, ezekben több a vitamin és az ásványi anyag.

[wp_ad_camp_1]

Magyarországon a leginkább fogyasztott kenyér a fehér és a félbarna. A fehér kenyeret, búzalisztből készítik, kovászos technológiával, vízzel, élesztővel és sóval. A felülete fényes, aranysárga és cserepesedő. Ez a fajta egészségünkre nézve nem túl előnyös, mivel a gabona rostjait és annak ásványi anyagait nem tartalmazza. A rozskenyér az egészséges kenyerekhez tartozik. Ezt kétféle lisztből készítik, búzából és rozslisztből (40% felett). Az aránytól függően lesz sötétebb, illetve világosabb a kenyér. Jótékony hatásai, hogy immunerősítő, vitalizáló, és növeli a fizikai erőnlétet. Megtalálható benne a B-vitamin, kalcium, magnézium, nitrogén és foszfor. A rozsos kenyér, a rozskenyérnél kevesebb rozslisztet tartalmaz (15-40%), a többi részét pedig búzaliszt teszi ki. Bár ennek az egészség szempontjából kevesebb jótékony hatása van, de még így is találhatóak benne vitaminok és ásványi anyagok. Figyeljünk oda, hogy ha magas rozstartalmú kenyeret fogyasztunk, akkor több folyadékbevitelre van szükségünk, hogy a rostok kitudják fejteni jótékony hatásukat.

Mára már a pékségek és a boltok kínálatában számtalan fajta, speciális kenyerek találhatóak. A glutén és laktózmentes változatokon keresztül, vásárolhatunk már diabetikus vagy fehérjében szegény kenyereket is, de ha valóban egészségesen szeretnénk táplálkozni, vagy nagy igényt tartunk rá, hogy minőségi kenyeret fogyasszunk, érdemes inkább otthon elkészíteni. Ez nem vesz el sok időt a napunkból, az alapanyagok is bárhol beszerezhetők és az elkészítése sem igényel nagy szakmai tudást.