Aranyhalak a kerti tóban

A kertünkben lévő tó, nagyon szép és természetes látványt nyújt, valamint még az udvarunkat is csinossá teszi. Egy kerti tó, legyen az kisebb méretű is, egy cikázó halcsapat nélkül, nem tökéletes. A kisebb tavakba, ami körülbelül 20m2 vízfelületű, inkább az aranyhalak az ajánlottabb élőlények.

[wp_ad_camp_1]

Ezek gyakran jönnek a felszínre, így nem kell keresgélnünk őket, mindig gyönyörködhetünk bennük.  Az aranyhalak Kínából származnak, az ezüstkárászból tenyésztették ki. Különféle formaváltozatban és színben, aranysárga és tarka változatokban is beszerezhetőek. Manapság a legnépszerűbb kerti tavi díszhalnak számítanak. Az aranyhalak közül a villás farkúak és a fátyolfarkúak a legnépszerűbbek. Ezek fiatalon a zöldes-bronz színt viselik, viszont amikor már ivaréretté válnak, a vörössárga színt veszik fel.

A 80-100cm-es vízben tökéletesen eléldegélnek. A hidegebb, 20foknál nem melegebb vízhőmérsékletet kedvelik, ezért is alkalmasak a kerti tavakban való tartáshoz. Tavasszal az alacsonyabb hőmérsékletű vízben szaporodnak, ilyenkor a nőstények a növényekre helyezik a több száz ikráikat. Amennyiben műanyag, kisebb méretű tóval rendelkezünk, az aranyhalaknak szükségük van a téli hónapokba benti akváriumra, mellyel túlélhetik ezeket a fagyokat. Nagyon békések, nyugodtan tarthatjuk együtt más tavi halakkal. Ezek bár a szúnyoglárvákat és a vízbe eső kisebb rovarokat is megeszik, viszont ezenkívül szükségük van haltápra. Itt figyeljünk oda, hogy mindig csak annyit szórjunk a vízbe, amennyit pár perc alatt megesznek, lassan adagoljuk, mivel a túl sok, nem elfogyasztott eledel bomlásnak indulhat, ami felborítsa a tó vizének egyensúlyát. Ezenkívül a lassú etetés nagyon érdekes lehet, ahogy a halak ficánkolva kapdosnak a táplálék után, így egyúttal gyönyörködhetünk is bennük.