Berekfürdő: a tanyavilágból lett gyógyfürdő

Amikor egy településen termálvízre bukkannak, az sok esetben gyökeresen átalakítja az adott falu, vagy város életét. Sok kistelepülésből válhatott sikeres fürdőhely a föld alól feltörő meleg víznek köszönhetően. Az Alföldön, azon belül is a Hortobágy déli részén található Berekfürdő esetében viszont maga a gyógyvíz alapozta meg egyáltalán a település létét. Száz évvel ezelőtt ezen a helyen pusztán néhány tanya árválkodott összességében 35 lakossal, s a terület hivatalosan Karcaghoz tartozott. Aztán a múlt század 20-as éveinek a végén földgáz után kutató geológusok termálvizet találtak ezen a vidéken.

[wp_ad_camp_1]

A vízről kiderült, hogy remek összetételű, később pedig igazolódott a gyógyhatása is. Nem sokkal a vízbázis feltárása után ezért fürdőt alakítottak ki, 1934-ben pedig már az első kisebb szálloda is megnyitotta kapuit. 33 évvel ezelőtt fedett, egész évben nyitva tartó fürdőt építettek, s Berekfürdőn ma már több hotel és panzió várja a vendégeket. A gyógyvíz tette lehetővé azt is, hogy 1992-ben Karcagtól különválva, önálló település lehessen Berekfürdő.

Nem véletlen, hogy településen nagy tiszteletben tartják a korabeli földgáz- és olajkutatások vezetőjét, Pávai Vajna Ferencet, aki annak idején a berekfürdői kutatásokat is vezette. Tavaly, születésének 125. évfordulóján ünnepséget is tartottak a tiszteletére.

Berekfürdő egyébként az innováció terén is élen jár. A település egyik szállodájában a közelmúltban adtak át egy olyan rendszert, ami lehetővé teszi, hogy a gyógyvíz mellett feltörő gázt fűtéshez, illetve a hotel meleg vízzel való ellátásához is felhasználják. Ezzel egyrészt elkerülik a környezetre káros metángáz környezetbe juttatását, másrészt jelentős mennyiségű energiát spórol meg a berekfürdői szálloda.