Ember alkotta csodák a világon

Az ókori világ hét csodájának legkorábbi listáit több mint 2000 évvel ezelőtt az ősi görög turisták készítették. A gízai nagy piramis kivételével ezek a csodák már nem léteznek. Elpusztították őket a földrengések vagy a tüzek.

[wp_ad_camp_1]

Azóta sok új csodákról szóló lista készült. Most megismerhet néhányat ezen csodák közül. Az Akropolisz tetején található Parthenon az egyik leghíresebb épület a világon, és az Athénba való látogatása nem is lehetne teljes a templom meglátogatása nélkül. A Parthenon építése Kr. E. 447-ben kezdődött, felváltva egy régebbi templomot. A Parthenon célja egy eleven elefántcsontból, ezüstből és aranyból készült hatalmas Athena Parthenos szobor elhelyezése volt. Valahol az 5. században a szobrot az egyik római császár Konstantinápolyba vitte, ahol később tönkrement. A világhírű moai monolit szobrok a Húsvét-szigeten találhatóak, a Föld egyik legelszigeteltebb szigetén. A szobrokat a sziget polinéz gyarmatosítói faragták, leginkább Kr. E. 1250 és 1500 között.

Az elhunyt ősök képviseletén kívül a moait is a legnagyobb főnökök megtestesítőjének tekintették. A legmagasabb, Paro néven felállított moai csaknem 10 méter magas volt, és 75 tonna volt a súlya. A szobrok addig álltak, amíg az európaiak először látogatták meg a szigetet, de a legtöbbet a klánok közötti későbbi konfliktusok tették tönkre. A Taj Mahal egy hatalmas fehér márvány mauzóleum, amelyet 1632 és 1653 között építettek a mogul császár, Shah Jahan parancsnoka kedvenc felesége emlékére. A Taj Mahal a világ egyik legjobban megőrzött és építészetileg legszebb síremléke, a Mughal építészet egyik remekműve és a világ örökségének egyik legszebb helyszíne. Az úgynevezett „könnycsepp az örökkévalóság arcán” emlékmű valójában csodás épületek integrált komplexuma.