Eper, a népszerű csemege

Kedvelt kerti növényünk az eper vagy más néven szamóca. Ez a két elnevezés sokat keveredik, nincs is rá egyértelmű magyarázat. Általánosságban elmondható, hogy a termesztett gyümölcsöt epernek vagy földiepernek szokás nevezni, a vadon termő változat pedig a szamóca, illetve erdei szamóca.

[wp_ad_camp_1]

Az eper kertekben való termesztése nem igényel nagy tudást, fontos azonban a talaj megfelelő tápanyagokkal való előkészítése műtrágyával vagy rendes szerves trágyával. Az eperpalánták mindig folyamatos öntözést igényelnek, ugyanis csak ebben az esetben hoznak szép terméseket a kertben. Szükséges a palánták rendszeres időközönkénti permetezése is a kártevők ellen. A gyomok ellen folyamatosan védekezzünk, megoldás lehet egy fóliával letakarni az eprek közötti földterületeket vagy pedig rendszeres kapálással szedjük ki a gyomokat.

Erre mindenképpen figyeljünk oda, mert a különféle gazok könnyen elnyomják az epret és az nem fejlődik, nem hoz termést. Az eper rendkívül egészséges gyümölcs, sok C vitamint tartalmaz, de megtalálható benne az A, B, E és K vitaminok is. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, úgy mint magnézium, kalcium és foszfor. Az eper rosttartalma segíti az emésztést, csökkenti a vér koleszterin szintjét és magas antioxidáns tartalma miatt ellensége a ráknak. Kisgyerekeknél óvatosan bánjunk a fogyasztással, mert allergiás reakciót válthat ki. Felhasználhatjuk befőttek, dzsemek készítéséhez, de ízletes süteményekhez is kiváló hozzávaló.