Fedezze fel Marokkóban a Volubilis római romokat

Noha Marokkó egzotikus városairól ismert, római kolóniájának idejéről is maradt néhány romja. Ezek közül a leglenyűgözőbb a Volubilis, amelyet az Atlasz-hegység lábánál találunk. Olyan termékeny mezőgazdasági területen épült, ahol bőven volt mandula- és olajfa is.

[wp_ad_camp_1]

Ez a hely az egyik legnagyobb az afrikai ősi romok közül. A harmadik században alapították, és a Volubilis először föníciai település volt, majd kartágin település. Az első században és azt követően is római uralom alatt állt. A második században több épület épült, mint például a Jupiter isten temploma, egy bazilika és egy diadalív. Számos pékséget és olajprést találtak itt, valamint számos városi házat is. A rómaiak Marokkó legnagyobb részét a 3. század végén evakuálták, ám az emberek sok évszázadig tovább éltek Volubilisban. A 18. század közepéig a romok érintetlenek voltak, ám akkoriban egy földrengés pusztította el a hely nagy részét. A fosztogatók a kövek egy részét más épületekhez vitték át. A fennmaradó romok azonban több mint elegendőek ahhoz, hogy a látogatók elképzelést kapjanak arról, hogy a város hogyan nézett ki.

A Volubilis helyén rengeteg művészi anyag található, például bronz- és márványszobrok, mozaikok és számos felirat is látható. Példákkal szolgál a helyszínt elfoglaló különféle civilizációk építészetéről is, az őskortól az iszlám korszakig. A diadalív a város fő utcájának, a Decumanus Maximus néven ismert utcának elején áll. A környék széles villái híresek bonyolult padlómozaikjaikról. Az egyik mozaikban Orpheust ábrázolják vadállatokkal, miközben hárfáján játszik. A másik szobában található mozaik a hullámokban játszó delfineket mutatja. Sok mozaik a görög mítoszokon alapult. Az egyik villában a padlómozaikokon nimfák láthatók, amelyek elviszik Hercules fiát Hylasot, míg a másik Acteont ábrázolja, aki meglepte Diana istennőt.