Fogyásnak indultak a szerkesztők a Wikipédiánál

A világ egyik legnagyobb közösségi oldala a Wikipédia most úgy tűnik veszélybe került. A négymillió szócikkel rendelkező angol Wikipédia az emberiség történelmének legnagyobb enciklopédiája. A Wikipédia 2001-ben indult el Amerikából. Önkéntes amerikai közösség végzi az enciklopédia szerkesztését. Az utóbbi időszakban a szerkesztéssel kapcsolatban sajnos gondok adódtak, hiszen folyamatosan fogynak a szerkesztők.

[wp_ad_camp_1]

A wikipédiai.org 270 nyelven érhető el és közel 16 millió szócikket tartalmaz. A Wikipédiát bárki szabadon használhatja, de sajnos egyre kevesebben tesznek tanúbizonyságot a segítőkészségről.

A magyar wikipédia 2003-ban indult el és mára már elérte a 220 ezer szócikket. Ma már a 10. legolvasottabb oldalnak számít Magyarországon. A magyarok közül 600-an szerkesztik az oldalakat. Az oldalt igen gyakran használják diákok, tanárok, újságírók és egyszerű érdeklődők is. A wikipédia által nyújtott információt felhasználva minden esetben fel kell azt tüntetni forrásként. Csak ennyit kérnek tőlünk a Wikipédia szerkesztői. A Wikipédia közössége végre megmutatta, hogy mekkora közösségi összefogásra képes egy ilyen oldal. Az elmúlt 4-5 évben folyamatosan csökkent a szerkesztők száma, amely valószínűleg a nehéz bekerülésnek köszönhető, illetve annak, hogy sokat idő előtt befejezik a munkát néhány szócikk megszerkesztése után. A nemzetközi felmérések a magyar viszonyokat is jellemzik. Most nagy szükség lenne orvosi, műszaki témakörben a szerkesztők munkájára, hiszen ezekből a témakörökből nagyon kevés szócikk akad.