Hasznos tudnivalók a rebarbaráról

A nyár folyamán rengeteg friss zöldség és gyümölcs vásárolható meg a piacon, a boltokban. Nem szabad azonban megfeledkeznünk azokról a zöldségekről sem, amelyek a tavaszi hónapok folyamán érnek. Ilyen például a rebarbara is, amelyet mindenképp érdemes a tavaszi időszakban fogyasztani, mivel tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

[wp_ad_camp_1]

A rebarbara egy olyan zöldségféle, amelytől sokan ódzkodnak, mivel jellegzetes savanykás íze van. Sokan gyümölcsként emlegetik, pedig egy zöldségféle, melynek gyógyhatásait már nagyon régóta ismerik és a 18. század óta része a konyhai alapanyagoknak. Levelei nagyok, sötétzöld színűek, szára pedig a halvány rózsaszíntől egészen a sötétvörösig terjedhet. Fontos megjegyezni, hogy a levelei mérgezőek, ezért tilos a fogyasztása. Jellegzetes savanykás ízét a benne lévő citromsavnak, almasavnak és oxálsavnak köszönheti. Azoknak akik le szeretnének adni néhány kilót, kifejezetten ajánlott, mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma. Gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban. Ásványi anyag tartalma szintén magas, sok benne a kálium, foszfor, kalcium, vas, szelén és magnézium.

Nagyon jó a vér-, illetve vesetisztító hatása, emiatt akár szívbetegeknek vagy olyanoknak is érdemes beiktatni az étrendjükbe akik szellemi munkát végeznek. Kifejezetten jó hatással van az emésztésre, javítja az étvágyat, enyhíti a hasmenéses panaszokat is. Gyulladáscsökkentő hatása miatt ajánlott a bélrendszerben található gombás betegségek esetén. A rebarbara számos módon felhasználható, a legtöbben azonban kompótot szoktak készíteni belőle. Felhasználhatjuk süteményekben, mártásokhoz, levesként is. Jól illik hozzá a meggy, cseresznye, körte és az alma is de a legfinomabb eperrel együtt. Fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, szerecsendióval is.