Hogyan termesszük a szedret?

A házilag termesztett gyümölcs mindig legyőzi a piaci gyümölcsöket frissesség és ízek szempontjából, de nem mindenkinek van helye gyümölcsfa vagy cserje termesztésére.

[wp_ad_camp_1]

Egyik gyümölcsöt sem könnyebb termeszteni az otthoni kertben, mint a feketeszedret. Mivel őshonos észak-amerikai növény, amelyet tipikusan június-augusztusban lehet betakarítani, ezeket általában az udvaron növesztik, kevés extra karbantartással. A Rosaceae család tagjaként a szeder termesztése a rózsabokrokhoz hasonlít. Szerencsére a szeder közel van a vadrózsához, könnyebb gondozásuk van, mint a hibrid tearózsának. A szeder elvisel sok növekedési körülményt. Rengeteg napsütés, rendszeres öntözés és gazdag agyagos talaj biztosítja a növényeknek az energiát és a tápanyagokat, amelyekre szükségük van, hogy édes, ínycsiklandozó szedret takaríthasson be.

A teljes napsütéses helyek a legeredményesebb helyek a szederbokroknak. Néhány délutáni árnyék tolerálható, különösen a forró nyári területeken. A gondos helyválasztás hosszú életet biztosít a szedernek, amely általában körülbelül egy évtizedig él megfelelő ellátással. A talajnak jó vízelvezetéssel kell rendelkeznie. A megemelt ágyás nemcsak elősegíti a vízelvezetést, hanem megakadályozza a késő tavaszi fagyok károsítását a virágrügyekben is. Távolítson el minden olyan gyomnövényt, amely tápanyagokat vagy vizet távolíthat el a feketeszederből, mivel sekély gyökerei érzékenyek erre a versengésre. A szedernek mérsékelt mennyiségű vízre van szüksége, körülbelül hetente egy hüvelyk körül, amelyet csapadék vagy öntözés biztosít. A szeder nedves talajban nem teljesít túl jól. Sekély gyökérzetük miatt a szeder nem jól működik olyan területeken, ahol a hőmérséklet rutinszerűen nulla fok alá esik.