Hogyan válasszunk páraelszívót

A páraleszívókat többféle kategóriába is sorolhatjuk, illetve minősíthetjük. Alkalmazási terület szerint, üzemeltetési lehetőségek szerint, légszállítás és méret szerint. Nézzük meg először, hogy alkalmazási terület szerint miképpen gondolkodhatunk. Az általános, azaz standard kategóriába tartozó elszívókat általában kisméretű konyhákba javasolják, és nagy előnye, hogy igen könnyű felszerelni, szakember bevonása nélkül.

[wp_ad_camp_1]

A kivezető cső ilyenkor általában a szekrénybe kerül. A kihúzhatós páraelszívó változat a kis és már a közepes konyhákban is elhelyezhető. Praktikus elhelyezéssel egy igen jó teljesítményű készülékhez juthatunk. Ennél a változatnál csak a vékony kihúzható előlap látszik majd a beszerelés után. A fali kürtös páraelszívó már inkább csak a közepes méretű konyhákba szerelhető be, ahol már nagyobb a hely. Általában két szekrény közé szokták beszerelni. Általában ezek bekötését már szabad kivezetéssel oldják meg.

Üzemeltetés szempontjából szabad kivezetés, légkeringetéses üzemmód mellett dönthetünk. A légkeringetéses változatnál egy aktív-szénszűrő gondoskodik az illatok megszűréséről. Az üzemmód kétféle lehet. Az egyik a kivezetett üzemmód, amikor az leszívott levegőt egy csövön keresztül a szabadba vezetjük. Ilyenkor gondoskodni kell a levegő beáramlásáról is. A keringetéses üzemmód visszajuttatja a konyha légterébe a megszűrt levegőt. A szűrés az aktív szénszűrőkön keresztül történik.

Légszállításnál fontos, hogy ez általában a szabadba történő kivezetéskor lényeges. A teljesítményt a gyártók is eszerint határozzák meg. Az UNE EN61591 szabvány az, amire nagyon kell figyelnünk vásárláskor. Ha ezzel nem rendelkezik a termék, akkor ne vásároljuk meg.