Húsvéti tojásfestés

A húsvéti ünnepekre való készülődésből, nem maradhat ki a tojás festés. Ennél érdemes bevonni a család többi tagját is, így még szórakoztatóbb lesz a munka. A tojás festésére a legegyszerűbb módszer, ha bolti festéket használunk. Ezeknél választhatunk már a szivárvány összes színe közül.

[wp_ad_camp_1]

A tojásokat keményre kell főzni, majd a festéken található használati utasítás szerint, az ecetes-festékes vízbe kell rakni, és már készek is vagyunk a festéssel. Készíthetünk szép darabokat karcolással is. Ez nem igényel semmiféle különleges szerszámot, csak egyenletes felületű tojásokat és egy vastagabb tűt. A színesre festett példányokról a festéket, tű segítségével lekaparjuk, és így jönnek létre a minták. Ha még nem vagyunk ügyesek a motívumok „rákaparásában”, rajzoljuk meg ezeket ceruzával, és már sokkal gyorsabban halad a munka, valamint az eredmény is sokkal precízebb lesz.

Ha szeretnénk különlegesebb darabokkal készülni a locsolkodók számára, válasszuk a levélrátétes tojásdíszítést. Ez nagyon egyszerű és egyben szórakoztató is. Gyűjtsünk fiatal leveleket, legyenek különleges formájúak, hogy minél szebb minták születhessenek belőlük. Nedvesítsük meg a leveleket és simítsuk rá a száraz főtt, vagy kifújt tojásokra. Fogjunk egy nejlonharisnyát, vagdossuk el kisebb darabokra, majd szorosan tegyük rá mindegyikre és egy cérnával kössük el. Ez azért nagyon fontos, hogy a festékes lé, ne tudjon a levelek alá menni. Készítsünk hozzá természetes festőlevet, melyhez a vöröshagyma száraz héjára lesz szükségünk. Minél több héjat főzünk meg a vízben, annál sötétebb, barna színt fogunk kapni. Áztassuk ebbe a tojásokat, úgy hogy az teljesen ellepje őket. Amikor már színt kapott az összes darab, kilehet szedni, majd levághatjuk róla harisnyát. Ha mindent jól csináltunk, akkor a levelek helyén meg kell, hogy maradjanak a levél mintái. Ezután kenjünk be olajjal vagy zsírral minden darabot és már gyönyörködhetünk is a művünkben.