Levegőszűrő – Az autó motorjának tüdeje

A levegőszűrő folyamatos használatban van, úgy is fogalmazhatunk, hogy ez az autó motorjának tüdeje. Az ember tüdeje élete végéig használható, ez viszont nem mondható el a levegőszűrőről, így bizonyos időszakonként le kell cserélni.

[wp_ad_camp_1]

Levegőszűrő egy fontos alkatrész az autóban, azonban bizonyos időközönként kénytelenek leszünk kicserélni. A szakemberek 10-15 ezer kilométerenként ajánlják a cserét, azonban ennél gyakrabban is megtörténhet, különösen nyáron, amikor a szálló por koncentrációja magasabb a megszokottnál, továbbá abban az esetben még inkább, ha gyakran jár földúton autójával. A levegőszűrő cseréje nem nagy ördöngösség, így gyakorlatilag otthon, saját kezűleg is ki lehet cserélni. Azt már az elején érdemes tisztázni, hogy a levegőszűrő felületét nem szabad leporszívózni, mivel ezáltal a levegőszűrő megsérülhet. Ha még sosem látott levegőszűrőt, akkor valószínűleg elsőre egy papírharmonikához fogja hasonlítani. Alapvetően zárt, kifejezetten ilyen célzatra kiképzett házban van, ami lehet szögletes, de kerek is. Ezen a házon van egy légbeömlő nyílása és egy enyhén táguló cső, ami patentzár által csukódik.

A levegőszűrő a motor levegőellátását szűri meg a szennyeződésektől. A motor égésterébe levegő és üzemanyag egyaránt bejut. Ennek megfelelő arányú keveréke elektromos szikra vagy kompresszió hatására meggyullad. Abban az esetben, ha ebbe a keverékbe por, szösz vagy bármiféle szennyeződés, idegen anyag kerülne, akkor a hengerben elégne, vagyis korom, salak, keletkezne, ami pedig kopáshoz, a motor gyorsabb elhasználódásához vezetne. Természetesen a szűrő nem papírból van, hanem egy mikroszálas, rostos anyagból. Ha levegőszűrőre van szüksége, akkor javasoljuk látogasson el az alkatreszek.hu weboldalra és tekintse meg a kínálatot!