Miért jó a kerékpározás az egészségünk szempontjából?

Ma már nagyon sokféle kerékpározás ismert, mint például a hegyi kerékpározás, túrakerékpároz, szobakerékpározás, spinning.  A lelki és a testi egészség egyik nagyon fontos segédeszköze a kerékpár. Biztosan mindannyian emlékszünk arra, amikor az első kerékpárunkról lekerültek a pótkerekek és máris száguldozhattunk önfeledten a kertben vagy az utcán. Igazi sikerélmény volt! Egy kis statisztika. Egy profi kerékpáros egy évben legalább 6 millió alkalommal tekeri körbe a pedált, míg egy lelkes amatőr ezt körülbelül 30.000-szer teszi meg.

[wp_ad_camp_1]

A kerékpározásnál leginkább a lábizmok kerülnek előtérbe, de a csípő, a felsőtest és a kar, valamint a nyak is dolgozik, hiszen mozgatjuk a kormányt. A kerékpározás során egy és ugyanazon mozdulatsor ismétlődik egymás után, tehát aerob, ciklikus mozgásformát végzünk ilyenkor. A kerékpározás nagyban javítja az állóképességet és segít a zsírégetésben is. Kerékpározni nagyon sokféleképpen lehet és nagyon sokszor az otthoni megoldások, azaz a szobakerékpározás mellett döntünk.

Ma már egyre többen veszik igénybe, mint közlekedési eszközt is, hiszen az állandó dugók már nem nagyon segítik elő a munkahelyre jutást, és szerencsére ezt felismerve egyre több kerékpárút is épült az elmúlt időszakban. A kerékpározás ezen kívül kiválóan edzi a szív és vérkeringési rendszert, hiszen kerékpározás alatt a légzésszám megemelkedik és a szív is sokkal jobban igénybe van véve. A vérnyomás emelkedésével a vérkeringés felgyorsul és így nagyobb mennyiségű oxigénhez jut szervezetünk.