Szájüregi rákszűrés és HPV szűrés

Sajnos az európai átlagot tekintve, hazánkban kiemelkedően magas a szájüregi rákban szenvedők száma és az ebben elhunytak száma. A megelőzés ebben az esetben is fontos, ahogy az is, hogy időben diagnosztizálva legyenek ezek a betegségek.

[wp_ad_camp_1]

Szájüregi rákszűrés és HPV szűrés hasznossága tagadhatatlan, hisz a szakorvosok is folyamatosan hangsúlyozzák ennek fontosságát! Azonban fél évente érdemes önvizsgálatot is tartani, aminek keretein belül áttekinti a szájüreget tükörben vagy valakinek a segítségét kéri. Ha bármilyen eltérést tapasztal az ajkakon vagy a szájüregben, ami két-három hete nem múlik el, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Olyan tünetekre érdemes figyelni, mint a duzzanat a nyakon vagy a szájban, elszíneződések, nem gyógyuló sebek. A szakorvosok szerint a rendszeres alkoholfogyasztás és dohányzás áll leginkább a daganatos megbetegedések kialakulásának hátterében. Ugyanakkor orális úton is terjedhet a betegség. Az orális szex és a szájgarati rák közt egyértelműen fedezhető fel kapcsolat, a rizikó pedig annál nagyobb, minél több szexuális partnerrel van kapcsolata az illetőnek.

Az elmúlt években elkeserítő adatok kerültek napvilágra, miszerint az elmúlt években megtöbbszöröződött a mandula és nyelvgyöki rákok száma több országban is. Az egyesült Államokban például az elmúlt négy évtizedben duplájára növekedett az ilyen típusú rákban szenvedők száma. Azonban ne gondoljuk, hogy Európában jobb a helyzet, ugyanis Svédországban például, a mandula rák gyakorisága megháromszorozódott ugyanezen időintervallum alatt. Különösen a fiatalok esetében van esély valamilyen szájüreget érintő rák kialakulására, ugyanis körükben igazán népszerű az orális szex, különösen annak tudatában, hogy sok esetben biztonságosabbnak gondolják ezt a fajta közösülést, mint a hüvelyit.