Tacskó, a kedvelt dakszli

A német eredetű tacskó Magyarországon is igen kedvelt kutyafajta. Háromféle változatban tenyésztik, rövidszőrű, szálkásszőrű és hosszúszőrű változatban. Vadászkutya, igazi kotorék eb, a rókát és a borzot vadászatokon mindig hatékonyan zavarja ki az odújából. Kistestű, izmos kutyafajta.

[wp_ad_camp_1]

A tacskó kutya háromféle méretben fordulhat elő, standard, törpe és kaninchen. Rendkívül eleven és nagyon okos kutya. Bár lakásban is viszonylag jól el van, azért mindenképpen szüksége van sok mozgásra is. Más állatokkal nehezen tarható együtt, igazi vadász kutya lévén mindent elkap ami mozog. A macskákkal is csak akkor jön ki, ha kiskorában már volt macska a ház körül. Kisgyermek mellé nem igazán ajánlott, bár nem agresszív, de magának való kutya, egyáltalán nem öleb. Az állandó nyüstölést nem szereti, könnyen odacsíp.

A gazdájához viszont nagyon ragaszkodik, általában minden lépését követi, nagyon kíváncsi természetű. Igazi jelzőkutya, mindig nagyon figyel és ugatással hívja fel a gazdája figyelmét a közelgő idegenre. Hajlamos az elhízásra, ezért mindig figyeljünk oda mit adunk neki. Lépcsőztetni nem szabad, mert gerince sérülékeny és felléphet nála a tacskóbénulás, azaz a hátsó lábai lebénulhatnak. Ettől eltekintve általában hosszú életű fajta, nem ritkán megéri a 16-18 éves életkort is. A rövidszőrű változat a hideget nem tűri, ezért csak lakásban ajánlott a tartása, kinti tartásra inkább ajánlható a szálkásszőrű változat, bár a nagy hideget ő is nehezen viseli.