Vízhűtő – Az egyik legfontosabb alkatrész az autóban

Kétségtelen, hogy az autó egyik legfontosabb alkatrésze a vízhűtő, mivel a motor felmelegedését gátolja meg, pontosabban azt, hogy a motor egy meghatározott hőmérséklet fölé hevüljön. A hűtőfolyadék pedig a felesleges hő elvezetéséről gondoskodik, a hőcserélőhöz szállítja, ahol a levegőnek továbbadja, amit ventilátor keringet.

[wp_ad_camp_1]

Vízhűtő meggátolja a motor felhevülését – egy szóval elengedhetetlen a biztonságos közlekedés érdekében. A vízhűtő az autó egyik legfontosabb alkatrésze, azonban a rossz hír, hogy gyakorlatilag bármikor kilyukadhat. Ezt könnyű észrevenni, mert a kifolyó víz tócsát képez az autó alatt, valamint az is komoly figyelmeztető jel, hogy a műszerfalon a kijelző túl magas motorhőmérsékletet mutat. Akár az is megtörténhet, hogy a vízhűtő beszennyeződik vagy eltömődik. Ez azért jelent komoly problémát, mert ebben az esetben az optimális cirkuláció nem tud létrejönni. A jó hír, hogy ennek könnyű elejét venni vízkő eltávolítási és tisztítási eljárásokkal. Viszont azt is érdemes tudni, hogy a hűtőventillátor akár elektromos hiba miatt is leállhat.

Ha a vízhűtő meghibásodik, akkor a csere jelenti az egyetlen megoldást, mivel biztonsági okokból kifolyólag nem lehet cserélni. Viszont, ha már kicserélteti a vízhűtőt, akkor nem árt a teljes hűtőrendszert átvizsgálni, hogy kiderüljön vannak-e benne meghibásodott, elhasznált elemek. Ez azért is előnyös, mert nem kell több alkalommal megbontani a rendszert. A vízhűtő rendszer ellenőrzése előtt nagyon fontos, hogy meg kell várni, amíg a folyadék teljesen kihűl, különben komoly égési sérüléseket lehet szerezni! Ha vízhűtőre vagy bármilyen alkatrészre van szüksége, akkor látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!