A dohányzás káros hatásai

Napjainkban sajnos beszámolhatunk arról, hogy mint többen hódolnak különféle káros szenvedélyeknek, ezek közül az egyik leggyakrabban fogyasztott a cigaretta.

[wp_ad_camp_1]

Viszont sokan fel sem fogják, hogy napi szinten milyen nagy veszélynek teszik ki a szervezetüket a dohányzással. Ugyanis a dohányfüst számos egészségre káros anyagot tartalmazz, mint pl. kátrány, szén-monoxid, nikotin, policiklikus szénhidrogén, nitrózaminok, ciánhidrogén, radioaktív polonium, és még nagyon sokáig sorolhatnánk. A dohányzás másként hathat a nőkre és a férfiakra. Ugyanis mindkét nem esetén más-más következményeket vonhat magával. Amennyiben a nőket vesszük alapul, akkor nálunk sokkal nagyobb eséllyel jelentkezhetnek a koszorúér betegségek, illetve az agyi ereket érintő esélye. Ezen felül el kell még mondani, hogy a dohányzó nőknél nagyobb a cukorbetegség kialakulása. És, ami még igen fontos, hogy a szépségre is nagyon kihathat. Ugyanis azok a nők, akik dohányoznak, sokkal több ránccal kell, hogy számoljanak.

A cigarettázó nők sokkal idősebbnek tűnek a koruknál és a bőr rák kialakulásának az esélye is nagyobb. Továbbá nagyobb a valószínűsége a méhen kívüli terhességnek, vetélésnek, kis súlyú és koraszülött csecsemők születésének. Ezen felül még jelentkezhetnek a születendő babáknál légzési problémák, intellektuális képesség csökkenése, pajzsmirigyproblémák vagy hirtelen bölcsőhalál is beállhat. A férfiaknál a dohányzás következtében csökkenthet a spermiumszám, illetve azok mozgási képessége, és még impotenciát is okozhat. A meddő házaspárok 17%-nál mutatható ki, hogy a dohányzás áll a gyermekáldás útjában. A férfiaknál még az ondósejteket is károsíthatja, illetve a rákos hajlamot is átörökítheti a gyermekre.