Az elefántpopuláció gyorsan csökken Elefántcsontparton

Az elmúlt évek során az Elefántcsontparti védett területeken az erdei elefántok száma széleskörűen és katasztrofálisan csökkent – derül ki egy tanulmányból, amelyet a Félix Houphouët-Boigny Egyetem Sery Gonedelé Bi nyílt hozzáférésű PLOS ONE folyóiratában tett közzé október 14-én.

A gyarmatosítás előtti és gyarmati időkben Elefántcsontpart valószínűleg Nyugat-Afrika egyik legnagyobb elefántpopulációját látta vendégül, amelynek eredményeként az ország neve az Elefántcsontpart fordítást kapta. Az elmúlt három évtized során az elefántpopuláció élesen csökkent, főleg az erdei mezőgazdasági tisztítás miatt. Az 1990-es évek elejére a szavannák és erdei elefántok száma az egész országban kevesebb, mint 360 volt. A legutóbb az elefántcsontparti elefántokról gyűjtött adatok legalább egy évtizedesek, és ezeknek a tanulmányoknak a többsége nem szabványosított. Az új tanulmányban a szerzők frissített információkat közölnek az elefántcsontparti erdei elefántok elterjedésével és védettségi állapotával kapcsolatban. A szerzők elemezték a trágyaszámot, az emberi-elefánt konfliktusok nyilvántartásait, a média beszámolóit és az 2011 és 2017 között kapott interjús adatait.

A 25 vizsgált védett terület közül az elefántok jelenléte csak négy olyan területen igazolódott, ahol az elefántok sűrűsége alacsony volt. A védett területek több mint felét teljesen átalakították gazdaságokká és emberi településekké. A magasabb védettségű területek nagyobb valószínűséggel fogadtak elefántpopulációt. Az elefántok jelenlétét a védett területeken befolyásolta az emberi populáció nagysága, az élőhelyek degradációja és a kakaóültetvényekké átalakított erdők aránya. A szerzők szerint agresszív természetvédelmi akciókra, köztük bűnüldözésre és őrjáratra van szükség a megmaradt erdei elefántpopulációk védelméhez.