Szórakoztató tények a pingvinekről

A pingvinek a legismertebb és legkedveltebb madarak a világon, sőt saját ünnepük is van: a pingvinek világnapját minden évben április 25-én ünneplik. A pingvinek csodálatos madarak a fizikai alkalmazkodásuk miatt is, hogy túlélhessék a szokatlan éghajlatot és többnyire a tengernél éljenek.

A világon 18 egyedi pingvinfaj létezik, bár két fajt, az északi és a déli rockhoppert néha ugyanazon fajnak tekintik. Míg néhány pingvin széles körben elterjedt, 13 pingvinfaj populációja csökken. Ötféle pingvint veszélyeztetettnek tekintenek, és lehetséges kihalásnak vannak kitéve, ha nem hajtanak végre szigorú védelmi és biztonsági intézkedéseket. A pingvinek elsősorban csak a déli féltekén találhatók meg. Míg a legtöbb ember a pingvineket az Antarktiszhoz társítja, ezek a madarak sokkal szélesebb körben elterjedtek, nem csak a hideg régiókban. A pingvin populációk megtalálhatók Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Új-Zélandon, valamint a Csendes-óceán déli részén számos kis szigeten. Fogságban a pingvinek az egész világon megtalálhatók.

A legészakibb pingvinfaj természetesen a Galapagos-pingvin, amely egész évben a Galapagos-szigetek Egyenlítője közelében él. Ez a pingvin rendszeresen átlépi az Egyenlítőt az északi féltekén, amikor táplálkozás közben úszik. A pingvinek évmilliókkal ezelőtt elvesztették repülési képességüket, de erőteljes békalábuk és áramvonalas testük nagyon eredményes úszókká teszi őket. Ezek a madarak leggyorsabban úszó és legmélyebben búvárkodó fajai, és egyszerre akár 20 percig is képesek víz alatt maradni. Úszás közben a pingvinek sekély ívekben ugranak a víz felszíne felett. Ez tollazatukat apró buborékokkal vonja be, amelyek csökkentik a súrlódást, lehetővé téve számukra, hogy óránként 22 mérföld (35 km/h) sebességgel ússzanak.