A bambusz padló valóban környezetbarát?

A különféle padlóburkoló anyagok ökológiai hatásának meghatározásához használt kritériumok változatosak és összetettek. A bambusznak számos olyan tulajdonsága van, amelyek miatt nagyon környezetbarát padlóburkolatnak tűnik. És sok szempontból az is. De vannak olyan finom szabályozási kérdések és a hosszú távú ökológiai hatások, amelyek rontják fényes hírnevét.

A bambusz úgy néz ki, mint a fa, de valójában nem fa; ez egy fás fű. Környezetbarát jellegének nagy részét a növények gyors növekedése és a betakarított növények regenerációs minősége adja. A bambusz akár 3-5 év alatt is megnőhet a magtól a teljes betakarításra kész érettségig. (Az 5 és 7 év között betakarított padló azonban általában keményebb.) Egyes esetekben a bambusz egyetlen nap alatt akár 24 hüvelykre is megnő. Ez sokkal gyorsabb, mint a kemény fák, amelyeknek akár 20 évig is eltarthat, mire teljes magasságba nőnek. A bambusz betakarításakor csak a szárat vágják le, míg a gyökerek a talajban maradnak. Ezek a gyökerek teljesen új szárat növesztenek anélkül, hogy újra kellene ültetni őket. Ez csökkenti a munkaerőköltségeket a betakarított táblák utánpótlásakor.

A legtöbb esetben a bambuszszárak időszakos betakarítása valóban egészséges a környezet számára. Ennek az az oka, hogy a szárak méretre vágásával a napfény a földre szűrődik, és elér más, rövidebb növényeket. Ez nagyszerű lehet egy beültetett terület ökológiájának megújítására. Eróziómegelőzés: A bambusz növényeknek különösen hosszú gyökerei vannak, amelyek mélyen benyúlnak a talajba, ahol nőnek. Ezek a gyökerek pókszerű erekben terjednek, és arra szolgálnak, hogy megkötik maguk körül a földet, összetartva és leküzdve az eróziót. A kiváló minőségű bambusz padlókra akár 25 év gyártói garancia is vonatkozik. És ha megfelelően telepítik és gondozzák, a bambusz padló (mint a keményfa) sokkal tovább tart.