A bambuszpálmák termesztése és gondozása

Neve ellenére a bambuszpálma (Chamaedorea seifrizii) egyáltalán nem bambusz, hanem az Araceae családba tartozó pálmafajta. Ezek a trópusi növények Mexikóban és Közép-Amerikában őshonosak, és természetesen erdei aljnövényzetként nőnek. Ideális szobanövények, amelyek trópusi hangulatot kölcsönöznek bármely helyiségnek. Ráadásul szerepelnek a NASA tiszta levegőjű fajtáinak listáján.

A bambuszpálma népszerű szobanövény, mivel kevés karbantartást igényel, és különféle fényviszonyok mellett is jól viselkedik. Konzisztens nedvességet igényelnek, ezért ha hajlamos alul öntözni a növényeket, érdemes kihagyni ezt a pálmát. A bambuszpálma tökéletes trópusi növény közepes és gyenge fényviszonyok között. Más pálmákkal ellentétben nem igényelnek erős fényt a virágzáshoz. Különféle fényviszonyok között jól teljesítenek, a gyenge fénytől az erős fényig, és még az északi fekvésű ablakokban is jól bírják. Kerülje a forró, közvetlen napfényt, mert megégeti a finom leveleket. A nedves, de jól vízelvezető talaj a legjobb a bambuszpálmák számára. Ideális a porózus, de humuszban gazdag talaj. A hagyományos virágföld tőzegmohával, orchideakéreggel és perlittel történő kiegészítése nagyszerű barkácsföldkeverék bambuszpálmák számára.

A bambuszpálmák talaját egyenletesen nedvesen kell tartani, de soha ne legyen vizes. A bambuszpálmák érzékenyek a túlöntözésre és az alul öntözésre is, de mindig jobb, ha aláöntözzük, nem pedig túlöntözzük. Az öntözések között hagyja kissé megszáradni a talaj tetejét. Ezek a trópusi pálmák élvezik a meleg hőmérsékletet és a párás környezetet, és ellenállóak az USDA 10-11 zónájában. Nem fagytűrők. A bambuszpálmák jól viselik a tipikus háztartási hőmérsékletet és páratartalmat, de lehetőség szerint értékelik az extra páratartalmat is.