A burgonya felhasználása és jótékony hatásai

A burgonya vagy krumpli, minden háztartásban az egyik alapvető élelmiszernövény. Húsának színe, többféle lehet. Találkozhatunk sárga, narancssárga vagy akár lila húsúakkal is. Talán a burgonya az egyik legtöbb változatban felhasználható növény, főzhetünk belőle leveseket, főzelékeket, de süthetjük olajban, zsírban, húsételek mellé köretként.

[wp_ad_camp_1]

Ezenkívül tésztákban is felhasználhatjuk, lehet az egyik összetevője a kenyérnek, vagy egyéb más kelt-, illetve főtt tésztának is. A burgonyát nyersen is fogyaszthatjuk vagy nedvét használhatjuk, mint bőrlágyítót és bőrtisztítót. Alkalmazhatjuk lereszelve a szem körüli duzzanatok megjelenése ellen, de hatékonyan enyhíthetjük vele az napégette bőrt is. Kezelhetjük a pattanásokat, az aranyeres csomót, és még a forrázott sebeket is. Az iparban a burgonyából lisztet, keményítőt, pelyhesített termékeket, de kenyeret, tésztákat vagy gyorsfagyasztott ételeket készítenek.

A burgonya tápanyagjai közül a szénhidrát található meg benne a legnagyobb mennyiségben, keményítő formájában. Zsírt szinte egyáltalán nem tartalmaz. C-vitamin is az egyik vitaminjai közé tartozik, ami hő hatására sem tűnik el belőle teljesen, elegendő mennyiség marad, amennyire szervezetünknek szüksége van. A burgonya B1- és B-6 vitaminban is rendkívül gazdag. Ezenkívül megtalálható benne még a folsav, a kálium, a magnézium és a vas.  A burgonya vitamintartalmát legjobban, akkor őrzi meg, ha héjában főzzük, illetve tápanyagvesztesége kisebb, ha párolással készítjük el. Ha főzzük, akkor mindenképp fejezzük be a folyamatot, mivel a félig elkészült burgonyát, később már nem tudjuk puhára főzni. Tárolása, csak héjában, hűvös helyen lehetséges. Amennyiben a megtisztított burgonyát lefagyasztjuk, utána pedig kiengeszteljük, egy teljesen más ízű növény lesz a végeredmény.