A COVID-19 diagnosztizálása mindössze 30 perc alatt

A 2020-as évet egyszerűen egyetlen szóval össze lehet foglalni, ez a szó pedig a koronavírus lenne. Eddig több mint 8 hónapja a nemzetek közötti mozgás egyre csak lebénult, mert nincsenek eszközök a vírus megelőzésére vagy kezelésére, és a diagnózis sokáig tart.

[wp_ad_camp_1]

Koreában sok megerősített eset fordul elő a külföldről érkezők körében, de a diagnózist jelenleg nem a repülőtéren végzik. A tengerentúli látogatók akkor léphetnek be az országba, ha nincsenek tüneteik, és önállóan meg kell látogatniuk az önszigetelésük helyszínéhez legközelebb eső szűrőklinikát. Ennek ellenére, amikor a klinika bezár, nincs más választása, mint másnap meglátogatni. Természetesen aggályok merültek fel bennük, hogy elhagyják az elszigetelő létesítményeket. Mi lenne, ha lenne mód a fertőzött betegek diagnosztizálására és azonosítására a repülőtéren? Egy kutatócsoport Jeong Wook Lee professzor és Gyoo Yeol Jung professzor vezetésével közösen kifejlesztette egy SENSR (SENsitive Splint-alapú egyedényes izotermikus RNS-detektálás) technológiát, amely lehetővé teszi, hogy bárki könnyen és gyorsan diagnosztizálja a COVID- 19-et a vírus RNS-szekvenciája alapján.

Ez a technológia mindössze 30 perc alatt képes diagnosztizálni a fertőzéseket, csökkentve a stresszt egyetlen vizsgálati helyen, és a lehető legjobban elkerülve a fertőzött betegekkel való érintkezést. A legnagyobb előny, hogy egy diagnosztikai készlet egy héten belül kifejleszthető akkor is, ha a COVID-19-től eltérő új fertőző betegség jelenik meg. A COVID-19 diagnosztizálásához jelenleg használt PCR molekuláris teszt nagyon nagy pontossággal rendelkezik, de komplex előkészítési eljárást von maga után a vírus kivonására vagy finomítására. Nem alkalmas kis gazdálkodási vagy halászfalvakban, reptéri vagy autóbusz-átvilágító klinikákon történő alkalmazásra, mivel drága felszerelésre és képzett szakemberekre van szükség.