A csillagánizs fűszer és gyógynövény

Amikor kinyitom a fűszeres szekrényemet, aromák bombáznak. A curry-fűszerek, az édes fűszerek, a savanyító szerek, a szárított és erjesztett gyümölcsök, a gyógynövények és a chili mind versengenek a figyelmemért. De egy fűszer mellett soha nem tudok elmenni, ez a csillagánizs.

[wp_ad_camp_1]

Csábító és hatásos, egzotikus idealizált, ezért imádjuk ennyire. A csillagánizs megkóstolása annyit jelent, hogy megértjük a fűszerek teljes erejét – ízmélységüket és szinte végtelen összetettségüket. A kardamom nevezhető a fűszerek királynőjének, de a csillagánizs a koronaékszer. Csak hogy tudja, a kardamom nem ugyanaz, mint csillagánizs. Noha hasonló ízvegyületekkel rendelkeznek, csak távoli rokonságban vannak. A csillagánizs sokkal erőteljesebb és árnyaltabb. Kínában honos, ahol évezredek óta gyógyszerként és kulináris összetevőként használják. Könnyedén azonosíthatja nyolcágú csillagalakját és gazdag édesgyökérszerű illatát. De sokkal több történik a csillagánizssal, mint a sima édesgyökérrel.

A mély csillagánizs finom édes ízű, gyógynövényes jegyekkel. Az illat és az íz teljesen átveszi a testét, terápiás nyugalmat hagyva maga után. Szeretjük a csillagánizst sokoldalúsága miatt. Egyformán jól működik pékárukban, hűtött desszertekben, szószokban és vörös húsokban. Egy apró szirom az aromának teljesen új dimenziókat adhat, tökéletes titkos összetevővé téve az ételek széles körében, amelyek egyébként túl egyszerűnek éreznék magukat. A citrus például örömmel fogadja a csillagánizst, valamint a jól megbarnult vörös húsok is. Liberálisabb mennyiségben a csillagánizs köztudottan felülkerekedik, de ez csak a kulináris potenciálját mutatja. A kínai konyhában ez az egyik fő összetevője öt fűszerpornak is. Ez a vörös dinsztelés alapanyaga, amelyben a zsíros húsokat szójaszószban, kőzetcukorban és aromás fűszerekben párolják.