A delfinek új készségeket tanulhatnak meg társaiktól

A delfinek új készségeket tanulhatnak meg más delfinektől. Egy új kutatás eredményei elsőként bemutatják, hogy a delfinek nemcsak képesek új módszereket megtanulni a zsákmány elfogására, hanem motiváltak arra is, hogy tanuljanak társaiktól, nem csak az anyjuktól – mondják a kutatók.

[wp_ad_camp_1]

Ennek megismerése érdekében a kutatók a szociális háló elemzését használják, figyelembe véve a társadalmi hálózatot, a genetikai kapcsolatokat és a környezeti tényezőket. Elemzésük arra a következtetésre jutott, hogy a viselkedés társadalmi szempontból elsősorban a nemzedékek között – nem pedig a generációk között – terjed, biztosítva az első bizonyítékot arra, hogy a delfinek képesek tanulni társaiktól is, nemcsak az anyáktól. „Az a tény, hogy a készségeket a társak között, nem pedig az anya és az utódok között terjesztik, rámutat a cetfélék (a delfineket, a bálnákat és a delfinit magában foglaló csoport) és a majmok közötti hasonlóságokra a kulturális viselkedés továbbadása során” – mondja Michael Krützen, a zürichi egyetem dolgozója, aki kezdeményezte a tanulmányt.

„Valójában annak ellenére, hogy eltérő evolúciós történeteik vannak és eltérő környezeteket foglalnak el, meglepő hasonlóságok vannak a cetfélék és a majmok között: mindkettő hosszú életű, nagy agyú emlős, nagy kapacitással rendelkezik az innovációhoz és a viselkedés kulturális átviteléhez” – tette hozzá. Wild megjegyezte, hogy úgy tűnik, hogy nem minden delfin viselkedik ugyanúgy, egyforma gyakorisággal. „Egyes delfinek a zsákmány elfogásakor elég rendszeresen máshogy viselkednek mint társaik.” Tehát, bár vannak más magyarázatok erre a viselkedésre, lehetséges, hogy egyes delfinek jobban elsajátították a képességeket társaiktól, mint amit más delfinek sajátítottak el az anyjuktól”.