A gerbera százszorszépek termesztése és gondozása

A Gerbera százszorszépek olyan élénk színűek, hogy néha elgondolkodtathatják, hogy valódiak-e. A Dél-Afrikában őshonos gerberavirág a napraforgófélék (Asteraceae) mellett az őszirózsafélék családjába tartozik – a manapság látható gerbera százszorszépek azonban hibridizációs technikák eredménye.

A legjobb tavasszal ültetni, miután minden fagyesély elmúlt, a gerbera százszorszép magról konténerekben és kerti ágyásokban is termeszthető. Mérsékelt ütemben telepednek le, 14-18 héten belül nyitják első virágaikat, és egész nyáron tovább virágoznak. Ezeknek a százszorszépeknek a nagy virágfejein sugárszerű szirmok találhatók egy apró zöld vagy fekete virágokból álló középső korong körül. A gerbera százszorszépeknek négy különböző osztálya van: egyvirágú, félig dupla virágú, kettős virágú és pókvirágú. Minden osztály meghatározza a szirmok számát, helyzetét és típusát. A növény levelei karéjosak vagy szárnyasak, gyakran fogasak. A gerbera százszorszépeket úgy árulják, amely közvetlenül a kerti ágyásba helyezhető, de a legtöbb fajta magról is könnyen termeszthető. Viszont viszonylag lassan fejlődnek ki magvakból, ezért ez a lehetőség csak melegebb éghajlaton lehetséges, ahol a virágok majdnem egész évben ápolhatók.

A gerbera virágzik, ha megfelelő növekedési környezetet biztosít. A merész színek kiemeléséhez párosítsa a gerbera százszorszépeket sárga lombozatú növényekkel, például a hakonechloa macra rövid füveivel. A kis vagy tüskés kék virágok, például a zsályán és a lobelián találhatók, és ezek szintén kiemelik a gerbera százszorszép naplemente árnyalatait. Természetesen a Gerbera százszorszépeket mindig maguktól is termesztheti – könnyen feltöltenek egy cserepet a színes kijelentésért. Ha azt észleli, hogy a növény túlzottan bokrosodik, eltávolíthatja a fürtös középső levelek egy részét, hogy több fényt kapjon.