A gyógyító szamártej

Nem is gondolnánk, hogy a szamártej iható és még egészségesebb a tehéntejtől is. Néhol szappant és egyéb kozmetikumokat, csokoládét, likőrt készítenek belőle, valamint a világ legdrágább sajtját is ebből a tejből nyerik.

[wp_ad_camp_1]

Az emlősök közül, a szamár teje hasonlít legjobban az emberi anyatejre. Gazdag laktózban, ugyanakkor zsírszegény. Nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat és kalciumot. Tápláló és nem okoz allergiás reakciókat. Ezt a tehéntejre allergiások is ihatják. A szamártej fogyasztására a napi 60ml javasolt, hogy valóban kitudja fejteni jótékony hatását. Ennek nincs szaga, ízében hasonló, mint a tehéntej, kicsit édesebb. A legújabb elképzelések szerint, nagyon hatékonyan kezeli az asztmát, az ekcémát és a pikkelysömört. A magas kalcium tartalmának köszönhetően megelőzi a csontritkulást, védi és erősíti az immunrendszert. Egyes állítások alapján, Kleopátra szamártejben fürdött azért, hogy megőrizze bőre fiatalságát és szépségét. Hogy biztosítani tudják neki a napi fürdőt, 700 szamárra volt szükségük.

A vajdasági Zasavicai Nemzeti Parkban, őshonos háziállatokat tenyésztenek. Ezek közt megtalálhatóak a szamarak is, melyek közül, körülbelül 100-at fejnek. Egy szamár, két év alatt, legfeljebb 20 liter tejet ad, amit ugye egy jó tehéntől naponta megkapunk. Itt egy liter tej, 40 euróba kerül. A szamártejből az illatos szappanok, arckrémek és likőrök mellett, itt készítik a világ legdrágább sajtját is. Alacsony zsírtartalma miatt, 25 liter szamártejre van szükség egy kiló sajt elkészítéséhez, melynek kilónkénti ára 1000 euró. Ezt a drága terméket, 5dkg-os csomagolásokban, 65 eurós áron árusítják. Bár vonzónak tűnik a szamártej, ezt még nem lehet csak úgy levenni az üzletek polcairól, viszont a tejporos változatát, már meglehet rendelni. Egy svájci-olasz vállalat, készíti a por formájú tejet, mely csecsemőknek tápszerként adható. Úgy állítják elő, hogy a tejet friss fejés után lefagyasztva szárítják, hogy megőrizze tartósságát és tápértékét.