A halolaj segíthet a depresszió leküzdésében

A Molecular Psychiatry-ban közzétett tanulmány kimutatja, hogy a betegekből származó felnőtt őssejtek felhasználhatók a depressziós rendellenességek modellezésére és annak tesztelésére, hogy a beteg hogyan reagálhat a gyógyszeres kezelésre.

[wp_ad_camp_1]

A klinikai diagnózissal rendelkező felnőttek őssejtjeit felhasználva a Chicagói Illinoisi Egyetem kutatói, akik a vizsgálatot elvégezték, azt is megállapították, hogy a modellben tesztelt halolaj antidepresszáns választ hozott létre. A tanulmányban az UIC kutatói bőrsejteket használták depressziós felnőttekből, amelyeket őssejtekké alakítottak át a Massachusetts Általános Kórházban, majd az őssejteket arra irányították, hogy idegsejtekké alakuljanak. A bőr-biopsziákat kétféle betegből vették: az antidepresszáns kezelésre korábban reagált emberekből és az antidepresszánsokra korábban rezisztens emberektől. A halolaj tesztelésekor mind a kezelésre érzékeny, mind a kezelésnek ellenálló betegek modelljei reagáltak. A kutatók szerint a válasz hasonló volt a vényköteles antidepresszánsok válaszaihoz, de más mechanizmus révén jött létre.

„Láttuk, hogy a halolaj részben a gliasejteken, részben pedig az idegsejtekben működik.” – mondta Rasenick, aki szintén a Jesse Brown VA Orvosi Központban kutató, valamint a Pax Neuroscience, az UIC induló vállalatának elnöke és tudományos vezetője. „A tudósok évek óta kevés figyelmet fordítanak a gliasejtekre, egyfajta agysejtre, amely körülveszi az idegsejteket,  de egyre több bizonyíték van arra, hogy a glia szerepet játszhat a depresszióban. A kutatás szerint a glia fontos szerepet játszhat az antidepresszáns hatásban is. „Kutatásunk azt is kimutatta, hogy egy őssejtmodell felhasználható a kezelésre adott válasz vizsgálatára, és hogy a depresszió kezelésére szolgáló olaj további vizsgálatot igényel” – mondta Rasenick.