A juharszirup

A juharszirup egy természetes édesítőszer. Sok aminosavat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Előállítása egyszerű, mégis sok időt vesz igénybe. Először a fák megcsapolásával kezdődik a folyamat, ami 4-6 hétig tart. Csak ennyi ideig lehet kinyerni ezt a különleges alapanyagot.

[wp_ad_camp_1]

A meleg nyári hónapokban a juharfa energiát gyűjt a gyökereibe, ami tavaszra cukorrá válik. Tavasszal bemetszik a fák törzsét, amin keresztül a hideg éjszakák és a meleg nappalok hatására édes levet enged. Ennek nagy része víz. Egy évben egy fa átlagosan 20 és 60 liter közti folyadékot ad. A léből forralás útján készítik a végleges terméket, a juharszirupot. 40 liter nedv ad körülbelül egy liter végterméket. Hazánkban és Európában is, nagyon különleges édesítőszernek számít. A teljes juharszirup mennyiség Észak-Amerikából származik. Leginkább a cukorjuhar, a feketejuhar és a vörös juhar nedvéből készítik.

A juharszirup a mézhez hasonlítható a legjobban, hisz ez is számos jótékony hatással van az emberi szervezetre. A juharszirupot A-tól D osztályig sorolják, ami színük, fényáteresztő képességük, ízük és intenzitásuk határoz meg. A besorolásra hatással van a juhar fajtája és az időjárás. Számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Rendkívül ajánlott a fogyasztása, mivel kalóriaértéke a fehér cukornál jóval alacsonyabb, nem terheli meg annyira a szervezetet és immunrendszerünket is nagymértékben támogatja. Ezenkívül gyulladáscsökkentő, táplálja a bőrt, megállítja az öregedést és segíti az emésztést. A konyhában legtöbbször az amerikai palacsinta ízesítésére használjuk, de remekül megfelel sütemények, fagylaltok, és italok édesítésére is. Íze semmihez sem hasonlítható. Nagyon egyedi és karakteres, enyhén karamelles, amit sötétebb vagy világosabb színe határoz meg. Beszerzési ára elég magas, literenként elérheti akár a 8ezer, illetve a 12ezer forintot is.