A kakaó segít kezelni a sclerosis multiplexet

Az új kutatások, amelyek a Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry-ban szerepelnek, azt állapítják meg, hogy ha kakaót fogyaszt 6 napig, az segít a fáradtság leküzdésében a sclerosis multiplexben élőknél. A kakaó italok magasak a flavonoidokban, amelyek enyhíthetik a fáradtságot a sclerosis multiplex betegeinek esetében. A legfrissebb becslések szerint a sclerosis multiplex egy autoimmun betegség, amely az Egyesült Államokban majdnem egymillió embert érinti, és világszerte mintegy 2,5 millió embert.

[wp_ad_camp_1]

A sclerosis multiplex a központi idegrendszert érinti. A tünetek gyakran magukba foglalják az izomgyengeséget, égő érzéseket, zsibbadást, krónikus fájdalmat, gyenge egyensúlyt és koordinációt, fáradtságot és koncentrálási nehézséget. Tény, hogy a sclerosis multiplexben szenvedők közül 10-ből 9-nél jelentkezik a fáradtság, és a tünetet általában nehéz kezelni. A régebbi kutatások arra utalnak, hogy 45 g sötét csokoládé napi adagja javíthatja a krónikus fáradtság szindrómáját. A sötét csokoládé 70–85% kakaót tartalmaz. A kakaó flavonoidokat tartalmaz, amelyek a gyümölcsökben, zöldségekben, borokban és teában természetes módon előforduló növényi vegyület. Többszörös vizsgálatok azt mutatták, hogy a flavonoidok gyulladáscsökkentő, „antidiabetikus, rákellenes és neuroprotektív” előnyökkel rendelkeznek.

A tanulmány megállapította, hogy a magas flavonoid kakaó ital fogyasztása „kismértékű hatást gyakorolt a fáradtságra”. A magas flavonoidot fogyasztók 45 százalékkal javítottak a fáradtságon és 80 százalékos növekedést mutattak a gyaloglás sebességében. A magas flavonoid csoportban résztvevők szintén kevesebb fájdalmat éreztek, bár a kutatók objektív módon nem mérik ezt a tünetet.  A kutatók azt a következtetést vonják le, hogy „A flavonoid ital bizonyítja a fáradtság javulásának lehetőségét.