A kaméleon tartása lakásban

A kaméleonok tartása nem olyan bonyolult és nehéz, mint ahogy az emberek többsége gondolja, és az utóbbi évekből egyre több információ látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell őket beszerezni, eltartani és még a tenyésztésükről is megtudtunk egyet s mást.

[wp_ad_camp_1]

Legyen az akár sisakos, vagy párduckaméleon, mindenképpen megbízható tenyésztőktől érdemes beszerezni a kisállatot nagyjából 1-3 hónapos korukban, hiszen akkor még kicsik, viszont már stabilak és jól is táplálkoznak. Az 1-2 hónapos kaméleonok számára egy kezdő terrárium lehet a legmegfelelőbb, ami nagyjából 35 cm széles és 25 cm mély, ami azért fontos, mert ha túl nagy a terrárium, akkor az apró állat könnyen elvész benne és az is előfordulhat, hogy nem találja meg a táplálékát. A kaméleonok mindig a táplálék mennyiségétől, illetve a hőmérséklettől függően növekszenek. Ahogy egyre csak nőnek, nagyobb terráriumot igényelnek, és nagyjából 5-6 hónapos korukban kell átváltani a végleges terráriumra, amiben már egy felnőtt kaméleon is kényelmesen eltartható lesz. Ha a terrárium alján nincs semmi, az igen praktikus lehet, viszont annál kevésbé esztétikus.

Nagyobb kaméleon esetén érdemes lehet nagyobb darab fakérget használni aljzatként, vagy kiváló talaj lehet például a műfű is. A műfű esztétikusabbá teszi a terráriumot és a tisztítása sem olyan nehéz. Hegyes fakérgeket, illetve apró szemű darabkákat alomként használni nem szabad, mert ezek bekerülhetnek az állat szájába. A terráriumba kerülő növények se legyenek mérgezőek, a ficus benjamin például tökéletes lehet erre a célra, viszont ezt is úgy kell elhelyezni a terráriumban, hogy ne tűnjön túlzsúfoltnak a hely. A legmegfelelőbb hőmérséklet egy egészséges kaméleon számára mindenképpen a 30-32 Celsius fok közötti hőmérséklet.