A kányazsombor növény

A gyom meghatározása nem mindig egyértelmű. Sok honosított növényt, például néhányat egyesek zavarónak, mások pedig kellemes virágnak tekintenek. A kányazsombor esetében azonban a következtetés egyöntetű: ez egy rendkívül invazív növény, amelyet mindenképpen ellenőrizni kell.

[wp_ad_camp_1]

Az európai bevándorlók először a 19. század közepén vezették be kulináris és gyógynövényként, a kányazsombor gyorsan elterjedt az Egyesült Államokban, kiszorítva az őshonos növényfajokat, és ezzel veszélyeztetve a rovarok sokféleségét. Az Egyesült Államokban sok helyen a kányazsombor olyan problémává vált, hogy egyes megyei ártalmas gyomirtó testületek megkövetelik az ingatlantulajdonosoktól annak eltüntetését. A kányazsombor két évig él. Csak magvakkal terjed, és tavasszal nagyon korán kezd növekedni. Az első évben alacsony növekedésű rozetták jelennek meg, amelyek zöldek vagy lilásak lehetnek. A levelek vese alakúak, kagylós szélekkel. Ezekből a rozettákból nyolc hüvelyk hosszú, vékony, szőrös szárak jelennek meg. Tavasszal viszonylag könnyű azonosítani a növényt az új levelek erős csípős fokhagyma vagy hagyma szaga alapján, de ez a szag az évszak előrehaladtával eloszlik. Míg a kányazsombor nagy mennyiségben az erdőkben található meg, gyakorlatilag bárhol nőhet, nedves és száraz talajon, valamint napos és árnyékos helyen.

A zavart talaj területei a kányazsombor elsődleges és kedvenc területei. Ha felásta az udvart és gondjai vannak a kányazsomborral, ne hagyja a lyukakat telepítetlenül, mivel a kányazsombor gyorsan beköltözik. Ha a kányazsombor felbukkan az udvaron, ügyelnie kell arra, hogy ne terjedjen el. Amint észreveszi őket, távolítsa el a növényeket teljes gyökereikkel. Ha a talaj laza és nedves, akkor kézzel is ki tudja húzni őket, de a teljes gyökérzet kivételéhez általában kerti kés vagy hasonló gyomláló szerszám szükséges.