A kapor sokoldalúsága

Fő az egészség, ahogy azt már sokszor hallhattuk. Ahhoz, hogy egészéges maradjon szervezetünk az egyik és talán legfontosabb tényező, hogy  egészségesen táplálkozzunk. Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt és gyógyszerek helyett válasszuk a gyógynövényeket.

[wp_ad_camp_1]

A kapor gyógyhatása az emberi szervezetre kifejezetten pozitív. A kapor egy olyan gyógy és fűszernövény, amelyet nagyon sokan ismernek. Jellegzetes illata és enyhén édeskés íze van. A kaprot nyersen is fogyaszthatjuk. Nagyon gazdag C vitaminban és emellett A, B1, B2 B3 és B6 vitamint is tartalmaz. Rostokat, folsavat, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, foszfort, cinket, káliumot is tartalmaz. A gyakori fogyasztása megerősíti az immunrendszert, hozzájárul a koleszterin csökkentéséhez. Mivel nagyon magas a káliumtartalma emiatt a vérnyomást is stabilizálja, és segít az agyvérzés és szívinfarktus megelőzésében. Legismertebb hatása talán az, hogy erősíti a gyomrot, vízhajtó hatása van. A könnyebb, gyorsabb emésztésben is szerepet játszik és meggátolja az emésztőrendszert támadó baktériumok elszaporodását a belekben. Tágítja az ereket és megkönnyíti a vér áramlását az erekben.

Baktériumellenes hatása miatt a szájban lerakódó baktériumokkal szemben is hatásos. Megakadályozza a zsírok lerakódását a szervezetben és szabályozza az inzulin nagy mennyiségű termelődését. Hogyha rendszeresen fogyasztunk kaprot, akkor már néhány hónap alatt már jelentősen érezhetjük a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását. Ahogy a fentiekből is láthattuk, a kapornak számtalan jótékony hatása van és néhány betegség megelőzésébe is szerepet játszik. Fogyasszuk tehát, amilyen gyakran csak tehetjük és hagyjuk, hogy szervezetünket segítse a minél erősebb és jobb működésben.