A kolibri szag alapján érzi a veszélyt, így megmenekül

Rövidebb idő alatt, mint amennyi a mondat elolvasásához szükséges, a kolibri esetleges bajokat ismerhet fel. Ez az új UC Riverside kutatás eredménye, amely azt mutatja, hogy a közhiedelemmel ellentétben az apró madaraknak aktív szaglásuk van.

A kutatók már egy ideje tudják, hogy a keselyűk nagyon érzékeny szaglásúak. Ez részben a nagy szaglóhagymáknak köszönhető – az agy szövete, amely szabályozza a szagot. A kolibri szaglóhagymái azonban, mint testük többi része, rendkívül kicsik. A korábbi vizsgálatok nem tudták bizonyítani, hogy a kolibri előnyben részesítette a nektárt tartalmazó virágok illatát. Ezenkívül a madarak által beporzott virágoknak általában nincs erős szaguk, ellentétben a rovarokkal. Ezen okok miatt a tudósok korábban nem hitték, hogy a madarak képesek érzékelni a dolgokat. Az UCR tudósai most mutatták be először, hogy nemcsak a rovarok szagát érzik a madarak, hanem az illat is segíthet abban, hogy ne kerüljenek veszélybe, miközben nektárt keresnek. A kísérleteiket leíró dokumentum most megjelent a Behavioral Ecology and Sociobiology folyóiratban.

„Ez nagyon izgalmas, mivel ez az első egyértelmű demonstráció arról, hogy a kolibri egyedül a szaglását használja a táplálkozási döntések meghozatalához, és elkerülheti a potenciálisan veszélyes rovarokkal való érintkezést egy virágnál vagy etetőnél” – mondta Erin Wilson Rankin, entomológiai professzor. Kísérleteik során a kutatók több mint 100 kolibri közül választhattak két etetőanyag közül, vagy csak cukros víz közül. Az egyes kísérletekben nem volt vizuális különbség a két adagoló között. A vizsgálatok közé tartozott az európai mézelő méhek illata, az argentin hangyák által termelt vonzó vegyszer, és a hangyasav, egy védő vegyület, amelyet néhány Formica hangya állít elő, és amelyekről ismert, hogy árt a madaraknak és az emlősöknek.