A marion bogyó előnyei

A mariont vagy marionberry-t sokan tökéletes bogyónak tartják, mivel a gyümölcs édessége és savanyúsága teljesen egyensúlyban van.

[wp_ad_camp_1]

Ennek a különösen édes bogyónak a születése, amelyet George F. Waldo, az USDA kertészeti szakember hozott létre, magában foglalta a Chehalem szeder keresztezését egy olallieberry-vel, egy szederfajtával, amelynek szülőanyjában őshonos Rubus ursinus volt. Az új hibridet és annak lehetőségeit először 1945-ben jegyezték fel; a bogyót főleg az oregoni Marion megyében, 1956-os hivatalos megjelenéséig tesztelték. A növény több, gyorsabban érő gyümölcsöt terjesztett, és „gyümölcsminősége általában jobb volt mindkét fajtáénál amiből létrehozták”. A szeder, a málna és a marionberry mind a bogyós fajták családjába tartozik, amelyek fás vegetatív hajtásokon termesztenek gyümölcsöt, az úgynevezett vesszőkön.

A marionberry növények általában csak néhány hosszú vesszőt (gyakran kb. 16-20 láb hosszúakat) termelnek, amelyeket könnyen lehet kezelni, így minden művelet során a termelők számára könnyű lehetőség a termesztésre. A többi fajtához képest elég masszív bogyókat termelnek. Míg a növekedési potenciál és a könnyű növekedés nyilvánvalóan fontos tényező egy fajtánál, a marionberry-t sikeresé tette kiegyensúlyozott íze, amely ideális konzervek, lekvárok és pite töltelékekhez. „Amikor valaki egy marionberry-t kóstol meg, ott van az igazi egyensúly a cukor és a sav között, amelyre valóban szükség van, ha valamit feldolgozunk.” Ha valami nagyon édes és alacsony savtartalmú, akkor frissen vagy feldolgozva nagyon enyhe, íz nélküli. Emellett viszont ha valami túl magas savtartalommal rendelkezik, akkor természetesen nem annyira ízletes, hacsak nem ad hozzá cukrot, és ez általában kevésbé kívánatos a fogyasztók számára.