A Matilija mák jellemzői és története

A Matilija mák, Kaliforniában és Mexikó északi részén honos. Tudományos neve, a Romneya coulteri, Dr. Thomas Coulter botanikus nevéből származik, aki felfedezte. Ennek a nagy fehér virágnak hat szirma van, gömb alakú középpontja élénk sárga porzóval.

[wp_ad_camp_1]

A szirmok ráncos, krepp és finom szerkezetűek, de ellenállnak az erős szélnek és esőnek. A virág bőséges nedűt termel, és tavasszal sok méhet vonz. Néha tükörtojásvirágnak hívják, mert furcsa hasonlósága van egy nagyon nagy tükörtojással. Hat és kilenc méter magasra nő, száraz, napos éghajlaton virágzik, és megtalálható Kalifornia déli részének egyedülálló tájjellemzői között, mint például a száraz kanyonok, és még azokon a területeken is, amelyeket tűzvész ért. Télen szunnyad és lombhullató nyári növény; a levelek általában kora ősszel kezdenek kiszáradni és hullani. A legtöbb helyen évente konténerekben vagy ágyásokban termeszthető, de csak ott honosodik meg, ahol megfelelő termesztési körülmények vannak. Miután létrejött, invazívvá válhat, rizómák hálózata által terjed.

1890-ben a matilija mák Kalifornia állam virágának jelöltje volt, de a kaliforniai mák egy szavazáson megverte, amely bár sokkal kisebb, sokféle színben kapható. Ezeknek a fenséges növényeknek nagyon sok helyre van szükségük, ezért győződjön meg róla, hogy képesek elhelyezni őket kényelmesen, mielőtt ültetne a kerti ágyakba. Az invazív hajlamuk szintén szempont; a konténerekbe ültetés lehet a legjobb megoldás. Mivel a matilija mák száraz, sivatagi éghajlaton honos, a száraz, homokos talajt kedveli. Jó vízelvezetést igényel, ezért az agyagos talajok módosítást igényelhetnek. Egyébként ez a virág meglehetősen toleráns a különböző talajviszonyokkal szemben. Teljes magasságuk és virágzási potenciáljuk eléréséhez ezeknek a növényeknek teljes napozásra van szükségük. Változatos árnyékban fognak növekedni, de a sárga középpontok ragyogó arany színe teljes napsütés mellett a legfényesebb.