A megfázás elleni védekezés elindítja az influenza elleni védekezést

Az influenzaszezon közeledtével a megterhelt egészségünknek meglepő szövetségese lehet – a nátha vírusa. A rhinovírus, a közönséges megfázás leggyakoribb oka, megakadályozhatja az influenza vírus fertőzését a légutakban a test vírusellenes védekezésének elindításával – jelentették a Yale kutatói szeptember 4-én a The Lancet Microbe folyóiratban.

[wp_ad_camp_1]

Az eredmények segítenek megválaszolni a 2009-es H1N1 sertésinfluenza járvány körüli rejtélyt: a sertésinfluenza eseteinek várható megugrása soha nem valósult meg Európában az ősz folyamán, egy olyan időszakban, amikor a nátha elterjedt. A Dr. Ellen Foxman által vezetett Yale-csoport hároméves klinikai adatokat vizsgált több mint 13.000, a Yale New Haven Kórházban ellátott, légzőszervi fertőzés tüneteit produkáló beteget. A kutatók azt tapasztalták, hogy még azokban a hónapokban is, amikor mindkét vírus aktív volt, ha a közönséges megfázás vírus volt jelen, az influenzavírus nem jelent meg. „Amikor megnéztük az adatokat, világossá vált, hogy nagyon kevés embernek volt egyszerre mindkét vírusa” – mondta Foxman, az immunobiológia adjunktusa és a tanulmány vezető szerzője.

Foxman hangsúlyozta, hogy a tudósok nem tudják, hogy a közönséges nátha vírusának éves szezonális elterjedése hasonló hatással lesz-e a COVID-19-t okozó koronavírusnak kitett személyek fertőzési arányára. „Lehetetlen megjósolni, hogy két vírus hogyan fog kölcsönhatásba lépni a kutatás elvégzése nélkül” – mondta. A rhinovírus és az influenza vírus kölcsönhatásának tesztelésére Foxman laboratóriuma olyan őssejtekből hozta létre az emberi légutak szövetét, amelyek hámsejteket eredményeznek, amelyek a tüdő légutait szegélyezik és a légzőszervi vírusok fő célpontjai. Megállapították, hogy miután a szövetet rhinovírusnak tették ki, az influenza vírus nem volt képes megfertőzni a szövetet.