A meleg hőmérséklet a sarkvidéki zöldülést eredményezi

A sarkvidéki nyarak melegedésével a Föld északi tájai változnak. A Műholdképek segítségével tanulmányozták a globális tundra ökoszisztémákat az évtizedek alatt, és egy új tanulmány szerint a régió zöldebbé vált, mivel a melegebb levegő- és talajhőmérséklet fokozott növénynövekedést eredményez.

[wp_ad_camp_1]

„Az északi-sarki tundra az egyik leghidegebb bioma a Földön, és egyben a leggyorsabban melegedő is” – mondta Logan Berner, a flagstaffi Észak-Arizona Egyetem globális változásökológusa, aki a legfrissebb kutatásokat vezette. „Ez az északi-sarki zöldülés, amelyet látunk, valóban a globális éghajlatváltozás mérföldkője – nagyméretű válasz a növekvő levegő hőmérsékletére.” A Nature Communications ezen a héten megjelent tanulmánya elsőként mérte az egész sarkvidéki tundrán átívelő vegetációváltozásokat Alaszkától és Kanadától Szibériáig, a Landsat műholdas adatainak felhasználásával, a NASA és az Egyesült Államok Földtani Intézetének (USGS) közös küldetésével. Más tanulmányok a műholdas adatokat a kisebb régiók megtekintésére használták fel, mivel a Landsat-adatok felhasználásával meghatározható, hogy mennyire aktívan növekszik a növényzet a földön. A zöldülés jelentheti a növekvő, sűrűbbé váló és a tipikus tundrai fűvekbe és mohákba behatoló bokrokat.

Amikor a tundra növényzete megváltozik, ez nemcsak az egyes növényektől függő vadon élő állatokra, hanem a régióban élő emberekre is hatással van. Míg az aktív növények több szenet szívnak fel a légkörből, a felmelegedett hőmérséklet a fagyot is felolvaszthatja, ezáltal üvegházhatású gázokat szabadíthat fel. A kutatás a NASA sarkvidéki boreális sebezhetőségi kísérletének (ABoVE) része, amelynek célja annak megértése, hogy az ökoszisztémák miként reagálnak ezekben a felmelegedő környezetekben, és mik a tágabb társadalmi következményei.