A padlófűtés típusai, előnyei és hátrányai

A padlófűtést egyre gyakrabban alkalmazzák az új-építésű házaknál, az energiatakarékosság és a lakás esztétikája miatt. Két típusa ismert, és mint minden fűtési rendszernek, ezeknek is vannak előnyei és hátrányai is. Az egyik padlófűtési típus, amikor a csövekben levegő kering.

[wp_ad_camp_1]

Ez általában csak kiegészítő fűtésként szolgál, mivel a levegő keringető rendszer, csak olyan helyekre való, ahol elég meleg van. Napelemmel is korrigálható, gyorsan beszerelhető és nem igényel gépészeti helyiséget. Előnye, hogy sugárzó fűtési rendszer, így nem szárítja a levegőt és nem keringteti a port a szobákban. Hátrányai közé tartozik, hogy ehhez megfelelő burkolatot kell választani, mely hőáteresztő képességgel rendelkezik és szükség van az aljzat hőszigetelésre is. A másik típusú padlófűtésnél meleg víz kering a csövekben, ami egy vízmelegítő vagy elektromos kazán segítségével melegszik fel. Ez a fűtési rendszer, a központi fűtéshez képest, jóval nagyobb felületen sugárzik. Itt a vizet elég 40-50 fokra felmelegíteni. Előnye, hogy kombinálhatjuk környezetbarát hő fejlesztő berendezéssel is. Rendkívül esztétikus, hisz itt a radiátorok nem foglalják a helyet és az összhangot sem csúnyítják el. Lassan hűl ki, sokáig tartható vele a meleg.

A vízkeringetésű padlófűtés hátránya, hogy precíz szerelést igényel, mert csak így tud hatékonyan működni, ami persze magasabb szerelési költséggel is jár a megrendelő számára. Egy ilyen rendszerrel tovább tarthat egy helyiség felfűtése. Van esély a meghibásodására, például a vízkő, a korrózió, a tömítések hatására. A javíttatása elég költséges és nagy munkát igényel, mivel ilyenkor szükség van a padlózat felbontására. Bármelyik típus mellett is döntünk, a telepítést minden esetben szakemberrel végeztessük el. Ez a fűtés, csak megfelelő burkolattal működhet csak tökéletesen, leginkább a kerámia anyagot ajánlják, ami tökéletesen átengedi a hőt és kis részét még tárolja is. Ha padlófűtéssel rendelkezünk, kerüljük a plüss és vastag szőnyegeket, mert az leszorítja a meleget, és a rendszert még jobban fogja dolgoztatni.