A póréhagyma származása és termesztése

A tavasz az az idő, amikor a Föld felébred hosszú téli álmából, és a mezőgazdasági termelők piaci standjait megtölti a borsó első termése, fokhagymakocka és néhol a póréhagyma. Az ékszerszerű terméssel és finom levelekkel a póréhagymák fokhagymás, hagymás zamatokkal büszkélkedhetnek, amelyet egy kis édesség kerekít.

[wp_ad_camp_1]

Az Allium tricoccum – amely póréhagyma, vadpóréhagyma vagy vad fokhagyma, vagy az Ojibwa nép számára shika’ko néven ismert – Észak-Amerikában őshonos. A póréhagymák az amaryllidaceae családba tartoznak, amely hagymás évelőkből áll, mint a liliom, nárcisz és medvehagyma. A póréhagymák lombhullató erdőkben találhatók, és az északi fekvésű lejtőkön nedves talajban nőnek a legjobban. Szezonjuk elején sok napra van szükségük, de mivel leveleik elpusztulnak, és apró fehér vagy lila virágokat kezdenek termelni, több árnyékra van szükségük. Észak-Amerikában a póréhagymák nyugaton nőnek, például Minnesota és Missouri környékén, és Kanadától lefelé az Appalache-hegységen keresztül, ahol a póréhagymás vacsorák régóta hagyománynak számítanak.

A póréhagyma életciklusának megértése kulcsfontosságú a növény betakarításának megértéséhez. Az északi féltekén a póréhagymák szünetelnek október végétől március végéig. Amint a hó olvadni kezd, megjelenik a növény első néhány levele, és májusra a levelek teljesen kialakulnak, ekkor a növény általában betakarításra kerül. Június hónapjától augusztus végéig a növény levelei lehullanak, apró fehér vagy lila virágok nőnek ki hajtásaikból. Ha eljön a szeptember vége, magjai elterjednek. A magok csírázása teljes hat-18 hónapig tart, de az egyes növények öt-hét évbe telnek a magok.