A PTSD és az alkoholfogyasztás kéz a kézben jár

A nemspecifikus különbségek figyelembevételére irányuló, bonyolult kísérletek révén a Scripps Research tudósai együttműködtek az agy bizonyos változásainak kutatásában, amelyek felelősek lehetnek az alkoholfogyasztásért a poszttraumás stresszben vagy PTSD-ben szenvedők körében.

[wp_ad_camp_1]

A rágcsálókon végzett vizsgálatok során a kutatók azt találták, hogy a hímek és a nők a PTSD és az alkoholfogyasztási rendellenesség sajátos tüneteivel és agyi jellemzőivel rendelkeznek. Ezeket a különbségeket a laboratóriumi vizsgálatok általában nem veszik figyelembe, mégis sikeresebb klinikai kezelésekhez vezethetnek. A Molecular Psychiatry folyóiratban közzétett eredmények szintén egy új modellt mutatnak be a biomarkerek azonosítására, amelyek arra utalhatnak, hogy a PTSD-ben szenvedő személynél nagyobb valószínűséggel alakul ki alkoholfogyasztási rendellenesség. „A PTSD jelentősen növeli az alkoholfogyasztási rendellenesség kialakulásának kockázatát, mivel az egyének alkoholt használnak a stressz és a szorongás kezelésére. A komorbid rendellenességek alapbiológiája azonban általában nem eléggé ismert” – mondja Dean Kirson társszerző. „Reméljük, hogy az agy nemi specifikus változásairól szóló új ismereteink elősegítik a célzottabb kezelések kifejlesztését.”

Az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériuma szerint az ország lakosságának mintegy 7-8 százaléka szenved PTSD-ben valamikor az életében. Ennek oka lehet fizikai bántalmazás, baleset vagy egyéb trauma. Az alkoholfogyasztási rendellenesség szintén gyakori, az Egyesült Államokban mintegy 15 millió embert érint. „A legtöbb ember ismer valakit, aki az egyik vagy mindkét rendellenességgel küzd. Jelenleg azonban nagyon kevés hatékony kezelés van” – mondja Roberto. „Mindkettő összetett rendellenesség, amely hasonló agyi áramköröket befolyásol.